Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ευθεία σύγκρουση ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ: «Πάρτε πίσω τα όπλα από τους Κούρδους»

Σε ευθεία σύγκρουση ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ: «Πάρτε πίσω τα όπλα από τους Κούρδους»

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως περιμένει από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τα όπλα που δόθηκαν σε πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας. Σφοδρή επίθεση από Ερντογάν στον Μπόλτον

Ο Τζον Μπόλτον, Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Άγκυρα μετά την άρνηση του προέδρου Ερντογάν να τον συναντήσει σήμερα.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει οτι η Τουρκία είναι έτοιμη για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον Μπόλτον που σε δηλώσεις του είχε ουσιαστικά ζητήσει κάθε δράση της Τουρκίας στην περιοχή να είναι πλήρως συντονισμένη και συμφωνημένη με τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, είπε ο τούρκος πρόεδρος. Πρόσθεσε, ότι παρά την ξεκάθαρη συμφωνία με τον Τραμπ, στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης «λένε διαφορετικά πράγματα». Κατέκρινε, επίσης, τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν στο ζήτημα της Μαντζίμπ, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» ότι οι Κούρδοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Μάλιστα, περιέγραψε το PKK και το YPG ως «ένα και το αυτό».

Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε μάλιστα στον Σύμβουλο Ασφαλείας, Τζον Μπόλτιον, λέγοντας ότι έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τα σχόλιά του που έκανε από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε πως περιμένει από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τα όπλα που δόθηκαν σε πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Άγκυρα.

«Αυτό που περιμένουμε είναι να ανακτηθούν όλα τα όπλα που δόθηκαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας.

«Μας είπαν πως εργάζονται πάνω σ’ αυτό, όμως οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνισθούν μέσα στις προσεχείς ημέρες» συνέχισε ο Καλίν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, προσθέτοντας πως για την Τουρκία δεν υπάρχει «καμιά αποδεκτή εναλλακτική επιλογή» από την ανάκτηση των όπλων αυτών.

Ο Καλίν υποστήριξε, επίσης, πως δεν υπάρχει καμιά επιβράδυνση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία.

Οι Μπόλτον και Καλίν είχαν συνομιλίες σήμερα στην Άγκυρα για το θέμα της αμερικανικής αποχώρησης από τη βόρεια Συρία.

Ο Καλίν διέψευσε κατηγορηματικά πως ο τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κούρδων πολιτοφυλάκων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, όπως υποστήριξε χθες, Δευτέρα, ο Μάικ Πομπέο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε μια δέσμευση ενώπιον του προέδρου Τραμπ όταν συζήτησαν οι δυο τους (…) μια δέσμευση σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι θα συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μετά την αποχώρησή μας και θα ενεργήσουν έτσι ώστε οι άνθρωποι με τους οποίους πολεμήσαμε, οι οποίοι μας βοήθησαν στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, να έχουν προστασία» δήλωσε χθες ο Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Πομπέο, δεν υπήρξε επ’ ουδενί τέτοια διαβεβαίωση στη διάρκεια των συνομιλιών (ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ) ή μέσω άλλων διαύλων» δήλωσε ο Καλίν.

«Ας μην περιμένει κανείς από την Τουρκία να δώσει διαβεβαιώσεις σε μια τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε.

Ο Καλίν δήλωσε ακόμη στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιχείρηση στη Συρία, αν και είναι πρόθυμη να συντονιστεί με συμμάχους.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024