Διαμάχη με πολλούς δημάρχους ιταλικών πόλεων έχει προκαλέσει η σκληρή στάση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό.

Δεκάδες δήμαρχοι και τοπικοί πολιτικοί εξεγείρονται αυτές τις μέρες κατά του νέου νόμου για την εσωτερική ασφάλεια, που ονομάζεται νόμος Σαλβίνι. Το αποκαλούν απάνθρωπο και αντισυνταγματικό.

Η άρνηση του Σαλβίνι να δεχτεί στην Ιταλία 49 μετανάστες σε δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο, πυροδοτεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις. Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο που στην προσευχή του για τα Θεοφάνεια στην Ρώμη ζήτησε να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες στα ιταλικά λιμάνια, οι δήμαρχοι της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρις και του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο συμφώνησαν να αποδεχθούν τους πρόσφυγες.

Υπό τη συμβολική σημαία του Παλέρμο, το σκάφος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mediterranea, προμηθεύει δυο πλοία των ΜΚΟ με τους 49 πρόσφυγες με νερό, τρόφιμα και φάρμακα. «Αλλά οι δήμαρχοι δεν έχουν τη δύναμη να ανοίξουν τα λιμάνια», δήλωσε ο Ορλάντο στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Ορλάντο υποκίνησε την εξέγερση των δημάρχων εναντίον του Σαλβίνι όταν διέταξε τους υπαλλήλους του να μην συμμορφωθούν στο νέο νόμο μεταναστευτικής πολιτικής και να συνεχίσουν σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο. Ο νόμος Σαλβίνι παραβιάζει «το ιταλικό σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα », λέει. Δεκάδες δήμαρχοι σε όλη την Ιταλία έχουν συνταχθεί με τον συνάδελφό τους Ορλάντο, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων όπως η Νάπολη, το Μιλάνο και η Φλωρεντία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο