Ο ένας κάνει ανένδοτο, ο άλλος πόλεμο χωρίς να δειλιάσει. Ο ένας από τον ασφαλή χώρο του διαδικτύου στέλνει μηνύματα και ο δεύτερος απαντά από τη Σαμοθράκη.

Ο ένας ετοιμάζεται την Τετάρτη να το κάνει «Κούγκι» αλλά πάντα εκ του ασφαλούς, κι ο άλλος μετράει τις ψήφους των βουλευτών από άλλα κόμματα που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν.

Το Μακεδονικό, όπως αναμενόταν, ξεγυμνώνει τον αριστεροδεξιό συνασπισμό που κράτησε καλά επί τέσσερα χρόνια αλλά πλέον εξεμέτρησε το ζην. Βεβαίως και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος κατάφεραν να εξαντλήσουν τον περισσότερο χρόνο που είχαν, ιδιαίτερα ο δεύτερος που υπέστη όλες τις ταπεινώσεις και τις προσβολές για να φτάσει να κλείσει τέσσερα χρόνια στον υπουργικό θώκο.

Αυτό που βλέπουμε, όμως, από χθες είναι κωμικό, αλλά και συνάμα είναι τραγικό. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλον και να λύνουν τις όποιες διαφορές τους με τέτοιο τρόπο, ομολογουμένως δεν είχαμε συναντήσει.

Ο πρωθυπουργός από τη Σαμοθράκη απάντησε στους ΑΝΕΛ και στις απειλές του αρχηγού τους ότι θα φύγει από την κυβέρνηση. Και απάντησε αδειάζοντας για άλλη μια φορά τον Καμμένο, τώρα που δείχνει να μην τον έχει ανάγκη πια.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω στην κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

«Μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται -ούτε το έκανα τα τρεισήμισι αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός- να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο» τόνισε με νόημα και πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».

Η απάντηση Τσίπρα ήρθε μετά τις διαδοχικές αναρτήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και μια νέα απάντηση αποτελεί και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου στις 12:00 στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Προηγείται της απόφασης του Καμμένου για έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ.

«Με απόφαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου συγκαλείται την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, στις 10:00, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις 11:00 η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του Κινήματος στη Βουλή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Η… οργή Καμμένου

Ο Πάνος Καμμένος έστειλε μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο, ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

Μάλιστα, δημοσίευμα της ιστοσελίδας olympia που απηχεί τις απόψεις Καμμένου, ανέφερε ότι είναι «αδιανόητη και ύποπτη» η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από κυβερνήσεις μειοψηφίας ή ανοχής.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας αποκάλεσε «ολετήρα» τον τέως ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, αλλά επιτέθηκε και στους «συνοδοιπόρους» του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter:

«Είμαι σε πόλεμο από τότε που τράβηξα δικό μου δρόμο δύσκολο και δεν δέχτηκα τη ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων. Σε πόλεμο με τα συμφέροντα ακόμη και “μαφιόζικα”, δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά. Το επέλεξαν…».

Είχε προηγηθεί ξέσπασμα του υπουργού Αμυνας κατά του Νίκου Κοτζιά, πάντα μέσω Twitter, στο οποίο ο κ. Καμμένος έγραψε: «Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν απειλούμαστε. Δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο».

Είναι φανερό πια ότι το διαζύγιο είναι προ των πυλών, εκτός κι αν πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι προκειμένου να έχουν και οι δύο οφέλη. Και ο Τσίπρας να εμφανιστεί ότι δεν εκβιάζεται και είναι μεγάλος ηγέτης που λύνει προβλήματα δεκαετιών και ο Καμμένος να αποκτήσει πιστοποιητικό «μακεδονομάχου» μπας και ξεγελάσει τους ψηφοφόρους του στις επικείμενες εκλογές. Είναι φανερό επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει στάση παρά τις απειλές Καμμένου, γιατί προφανώς έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζεται.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 άφησε αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου,σχολιάζοντας πως «ενώ εξαρχής της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης γνώριζε ποια είναι η προγραμματική της δέσμευση και η κατεύθυνσή της», έρχεται «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας» να κάνει δηλώσεις «οι οποίες προσθέτουν κάποια καινούργια στοιχεία τα οποία προφανώς και δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης».

Κι έχει απόλυτο δίκιο. Ο Καμμένος γνώριζε από την αρχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της προώθησης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ αλλά δεν ήθελε με τίποτε να χάσει την προοπτική της εξουσίας.

Κι όσο κι αν χύνει ψεύτικα, πατριωτικά δάκρυα η αλήθεια είναι ότι ήξερε και σιώπησε ανταλλάσσοντας την υπουργικό καρέκλα με το Μακεδονικό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εμφανίζεται μια κυβέρνηση υπό διάλυση ή καλύτερα ένας συνεταιρισμός που πνέει τα λοίσθια.