Δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια λύση στο Κυπριακό προς ικανοποίηση τρίτων, η οποία θα καταρρεύσει την επομένη, τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Σημερινή».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για να εξευρεθεί λύση που θα επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να ζήσουν σε συνθήκες προοπτικής, ειρήνης και σταθερότητας.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις του για την αποκέντρωση εξουσιών έγιναν με στόχο να καταστήσουν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι αποδέχεται τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, αλλά «όχι επί παντός επιστητού και καθ’ υπαγόρευση άλλων».

Έφερε ως παράδειγμα τη Βοσνία και το Λίβανο, όπου επιβλήθηκαν λύσεις που οδήγησαν σε δυσλειτουργικά καθεστώτα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ανάλογα μοντέλα στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε πως επικεντρώνει την προσοχή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ, αναφερόμενος σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ σχετικά με τα θέματα που εγείρει, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει να προβληματίζεται.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ενδεχόμενη ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Τεμάχιο 10 θα ενισχύσει τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισήμανε, επίσης, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει πολλά δεδομένα με θετικό τρόπο, αλλά ενδεχομένως και με αρνητικό. Εξήγησε σχετικά ότι η Κύπρος θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά την ίδια ώρα ενδέχεται να αυξηθούν οι ορέξεις και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.