Για να ανακτήσει τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας της αμερικανικής πολιτικής, η Νάνσι Πελόζι επιστράτευσε όλες τις στρατηγικές ικανότητες για τις οποίες είναι γνωστή, συντρίβοντας αθόρυβα τις αντιρρήσεις στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Στο εξής θα χρειαστεί να επιστρατεύσει και τις περίφημες ικανότητές της στην τακτική, για να αναμετρηθεί με τον αλλοπρόσαλλο Ντόναλντ Τραμπ.

Στα 78 της χρόνια, η Νάνσι Πελόζι βρίσκεται και πάλι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ένα πόστο που γνωρίζει καλά, αφού έχει ήδη γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Speaker) από το 2007 μέχρι το 2010.

Τρίτος πολιτειακός παράγοντας μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, η επικεφαλής της νέας πλειοψηφίας των Δημοκρατικών ξεκινά τη νέα θητεία της με μια πρόκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ: την ψηφοφορία επί των νόμων προσωρινής χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που θα μπορούσε να βγάλει από την παράλυση -αν εξασφάλιζε την υπογραφή Τραμπ- τις κυβερνητικές υπηρεσίες που στερούνται χρηματοδότησης με απόφαση του αμερικανού προέδρου από τις 22 Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την «κυρία Speaker» αυτό που θα παιχτεί είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. Και οι υποστηρικτές της δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

«Κανείς δεν έχει ποτέ κερδίσει στοιχηματίζοντας κατά της Νάνσι Πελόζι» δήλωσε στο CNN η κόρη της Αλεξάντρα. «Θα σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να καταλάβεις ότι αιμορραγείς».

Όμως, δε θα είναι η πρώτη μονομαχία ανάμεσα στη Νάνσι Πελόζι και τον Ντόναλντ Τραμπ, που επικαλέστηκε στην προεκλογική του καμπάνια και συνεχίζει να επικαλείται τις αναμετρήσεις τους, για να καταγγείλει «το κατεστημένο των Δημοκρατικών και τα κακώς κείμενα της Ουάσινγκτον».

Άλλοι συντηρητικοί καταγγέλλουν την «αλαζονεία» αυτής της συζύγου ενός εκατομμυριούχου επιχειρηματία.

Ακόμη και στις τάξεις των Δημοκρατικών έχει δεχτεί σκληρή κριτική κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όταν η νέα προοδευτική πτέρυγα αρνήθηκε την κυριαρχία της και δεσμεύτηκε να μην την ψηφίσει για την προεδρία της Βουλής. Εκείνη, όμως, αποδεχόμενη να περιορίσει χρονικά τη θητεία της και μοιράζοντας θέσεις ευθύνης, κατόρθωσε να πείσει ικανό αριθμό «στασιαστών».

Κατά της καθαίρεσης Τραμπ προς το παρόν

«Δεν αισθάνομαι μισητή. Αισθάνομαι σεβαστή. Δε θα δεχόμουν κριτική, αν δεν ήμουν αποτελεσματική» δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Elle.

«Θεωρώ εαυτήν εξπέρ νομοθέτιδα» λέει. Απέκτησε τη μεγάλη της πείρα στην κοινοβουλευτική μάχη που κατέληξε στην υιοθέτηση της μεγάλης μεταρρύθμισης του Obamacare και ξέρει επίσης τον τρόπο να εξασφαλίζει εύκολα εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των υποψηφίων των Δημοκρατικών στις εκλογές.

«Γι’ αυτό με φοβούνται οι Ρεπουμπλικανοί» λέει.

Στην ηγεσία της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι είναι σε θέση να μπλοκάρει το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ. Και η πρώτη μάχη θα είναι η απόρριψη του τείχους Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

Ακόμη πιο σημαντικό, η πιθανότητα έναρξης διαδικασίας καθαίρεσης του αμερικανού προέδρου αυξάνεται, αφού οι Δημοκρατικοί θα έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής κοινοβουλευτικών ερευνών για τη συνέργεια του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία στις εκλογές του 2016.

Η Νάνσι Πελόζι έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη με τη διαδικασία καθαίρεσης (impeachment), εξηγώντας ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των οπαδών του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μεταβολή της θέσης αυτής, κυρίως εάν αρχίσουν να εμφανίζονται συγκεκριμένα στοιχεία επιβαρυντικά της θέσης του αμερικανού προέδρου. Η Πελόζι θα κληθεί τότε να διαχειριστεί και τις διαφωνίες στις τάξεις του δικού της στρατοπέδου.

Στην εκλογική της περιφέρεια, του Σαν Φρανσίσκο, η Νάνσι Πελόζι θεωρείται μετριοπαθής. Υποστηρίζει ενεργά τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μητέρα πέντε παιδιών, παιδί ιταλο-αμερικανικής οικογένειας, η Νάνσι Ντ’ Αλεσάντρο γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1940 στη Βαλτιμόρη. Ο πατέρας της και ο αδελφός της υπήρξαν δήμαρχοι της γενέτειράς της.

Απόφοιτος του Trinity College της Ουάσινγκτον, εγκαθίσταται με το σύζυγό της, Φρανκ Πελόζι, στο Σαν Φρανσίσκο.

Ανεβαίνει στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Κόμματος και στα 47 της χρόνια εκλέγεται πρώτη φορά μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το 2003 αναλαμβάνει την ηγεσία της Δημοκρατικής μειοψηφίας.

Για να επιτύχεις στον αμερικανικό πολιτικό κόσμο, πρέπει να ξέρεις να δέχεσαι χτυπήματα, λέει.