Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκοκύπριος «πρέσβης»: Γελοία η διεκδίκηση ΑΟΖ για το Καστελόριζο

Τουρκοκύπριος «πρέσβης»: Γελοία η διεκδίκηση ΑΟΖ για το Καστελόριζο

Η Ελλάδα, είπε ο τουρκοκύπριος πρέσβης, θέλει ΑΟΖ, για ένα μικρό νησί των 12 τ.χλμ 40.000 τ.χλμ. «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι και γελοίοι»

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο τουρκοκύπριος πρέσβης Αλί Μουράτ Μπαστσερί, κάνοντας λόγο για μαξιμαλισμό, όσον αφορά τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας, που θέλει ΑΟΖ για το Καστελόριζο.

Μιλώντας σε συζήτηση του διεθνούς Πανεπιστημίου Κύπρου (UKÜ), με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ότι η Τουρκία θα διαφυλάξει τα «νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη «στα ίσα και θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία διάγει μια περίοδο διαμόρφωσης των διεθνών σχέσεων και αναδιαμόρφωσης των ενεργειακών πολιτικών.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε στην Συρία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και στο ότι πολλοί διεθνείς παράγοντες θέλουν να έχουν ρόλο στην περιοχή.

Η Τουρκία, ανέφερε, θα διαφυλάξει τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη στα ίσα και θεμελιώδη, όπως είπε, δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες.

«Έχουμε κατοχυρώσει από τον ΟΗΕ τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κατοχυρώσει εγγράφως στον ΟΗΕ τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία συνεχίσει την κρατική της πολιτική στις περιοχές όπου δόθηκε εξουσιοδότηση στα πετρέλαια (ΤΡΑΟ). Το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Συνεχίζουμε να εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, είπε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα έχουν κάποιες αβάσιμες και μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς.

Η Ελλάδα, είπε, θέλει ΑΟΖ, για ένα μικρό νησί των 12 τ.χλμ 40.000 τ.χλμ. «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι και γελοίοι».

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, συνέχισε ο Τουρκοκύπριος πρέσβης, «πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος. Το να ενεργεί σαν να μην υπάρχει Κυπριακό και όλα είναι φυσιολογικά θα προκαλέσει τελικά νέα προβλήματα».

«Κάνοντας τριμερείς συνεργασίες και μπαίνοντας σε περιπετειώδεις ενέργειες ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας, μη λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες στην περιοχή, δεν μπορεί να αναμένεται ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει σε αυτό. Παιχνίδι όπου η Τουρκία δεν υπάρχει θα χαλάσει. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας (σ.σ. Ταγιπ Ερντογάν): κάθε ενέργεια στην οποία η Τουρκία δεν συμμετέχει είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Η Τουρκία θα συνεχίσει, είπε, να κάνει κάθε βήμα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων.

Τουρκοκύπριος ΥΠΕΞ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο τουρκοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ανέφερε ότι όσον αφορά τους φυσικούς πόρους δεν είναι τα κράτη αλλά τα έθνη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι η εκμετάλλευση αλλά και η εμπορία των πόρων, πρέπει να διασυνδεθεί με την προϋπόθεση συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους.

Το επιχείρημα αυτό των Ελληνοκυπρίων, έχει δύο στοιχεία, είπε ο Οζερσάι.

Το ένα είναι ότι οι φυσικοί αυτοί πόροι ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο από το οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν το μερίδιό τους όταν εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού.

«Στην πραγματικότητα δεν είναι τα κράτη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία πάνω σε αυτές τις φυσικές πηγές αλλά τα έθνη (σσ: εννοεί τις δύο κοινότητες στην Κύπρο). Τα έθνη έχουν δικαιώματα στο βαθμό που εκπροσωπούνται σε αυτά τα κράτη».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος, όπως είπε, και όλοι γνωρίζουν ότι αυτή δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτης αυτών των φυσικών πόρων να είναι μια δημόσια δομή.

Γι’ αυτό, είπε, είναι σημαντική η υπογράμμιση σε κάθε δήλωση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ ότι οι πηγές αυτές ανήκουν και στις δύο κοινότητες, επειδή «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες».

Κατά τον κ. Οζερσάι η διασύνδεση από τους Ελληνοκύπριους της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με την λύση του Κυπριακού, έγινε για να λαμβάνουν μόνοι τους οι Ελληνοκύπριοι τις αποφάσεις για το φυσικό αέριο, αλλά – είπε – οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους ούτε το φυσικό αέριο, ούτε την εξουσία.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024