Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστασιάδης σε Ακιντζί: Άλλο πολιτική ισότητα άλλο η επιβολή

Αναστασιάδης σε Ακιντζί: Άλλο πολιτική ισότητα άλλο η επιβολή

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, «είναι ένα πράγμα η πολιτική ισότητα και άλλο είναι η αξίωση η μια κοινότητα μέσα από μηχανισμούς»

Προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για τις δηλώσεις του την Τετάρτη, απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, «είναι ένα πράγμα η πολιτική ισότητα και άλλο είναι η αξίωση η μια κοινότητα μέσα από μηχανισμούς, κατά παρέκκλιση των όσων διεθνώς στα ομοσπονδιακά συστήματα επισυμβαίνουν, να θέλει να επιβάλλεται δια ειδικών προνοιών επί της άλλης».

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να υποδείξει «ένα ανάλογο κράτος του προτύπου που θέλει να δημιουργήσουμε στην Κύπρο, ενός ανάλογου ομοσπονδιακού μοντέλου, όπου η μία των συνιστωσών πολιτειών θα πρέπει να καθορίζει την τύχη της άλλης μέσα από μηχανισμούς της θετικής ψήφου».

«Ας μου υποδείξει ακόμα μία χώρα, όχι πλέον ομοσπονδία, όπου τελεί κάτω από την εγγύηση μιας τρίτης χώρας που εισέβαλε και κατέχει εδάφη της άλλης», προσέθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της απάλειψης των εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ακιντζί είπε την Τετάρτη πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, καθώς η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες». Ωστόσο συνέχισε, «σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν την «λυδία λίθο» και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα».

«Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των ΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας, είναι καταγεγραμμένο ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν σχέσεις πολιτικής ισότητας. Η πολιτική ισότητα περιέχει και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί να περάσει την αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι και οι Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα».

Sports in

Mε αυξημένα μέτρα ασφάλειας και σύστημα anti-drone η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι (pics)

Το in.gr βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και καταγράφει όσα έγιναν στην Επίσημη Πρόβα για την Τελετή Αφής και όσα προγραμματίζονται για την Τελετή της Τρίτης 16 Απριλίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024