
Καστοριά: Βεβήλωσαν το μνημείο προς τιμήν των Εβραίων της πόλης
Άγνωστοι βεβήλωσαν χθες τη νύχτα το μνημείο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής, το Μάρτιο του 1944, μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπίρκεναου
Άγνωστοι βεβήλωσαν χθες τη νύχτα το μνημείο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής, το Μάρτιο του 1944, μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου.
Η μαρμάρινη πλάκα με τη λιτή επιγραφή στα ελληνικά και αγγλικά, που θυμίζει τη θηριωδία που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα των 1.000 κατοίκων της ακριτικής πόλης, βρίσκεται στην οδό 15ης Μεραρχίας, στο σημείο όπου οι ναζί συγκέντρωσαν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πριν από τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι άγνωστοι έβαψαν με μαύρο σπρέι τις δύο όψεις της πλάκας του μνημείου.
Ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, καταδίκασε το γεγονός και χαρακτήρισε ντροπιαστική τη βεβήλωση του μνημείου, που αποτελεί σημείο μνήμης των καστοριανών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, έχοντας προηγουμένως προσφέρει στον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης.
Λίγο αργότερα, με τη συμβολή εθελοντών περιοίκων, το μνημείο αποκαταστάθηκε.
- «Tο μπολάκι με τα κοσμήματα που το έχετε;» – Οι διάλογοι από τη δράση της σπείρας που εξαπατούσε πολίτες παριστάνοντας υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ
- Πάρτι στα αποδυτήρια της Φενέρμπαχτσε και… μπουγέλο στον Γιασικεβίτσιους (vid)
- Υπάρχουν και κερδισμένοι στον πόλεμο στο Ιράν: Εταιρείες και τράπεζες είδαν την κρίση ως ευκαιρία
- «Chios Pass 2026» – «Kythira Pass 2026»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
- Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν οι ΗΠΑ – Πάνω από 30 νεκροί στον Λίβανο και ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη
- Σκάνδαλο κατασκοπείας στο αγγλικό ποδόσφαιρο, για… 200.000.000 λόγους!






