Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεβάζει το θερμόμετρο η Άγκυρα: Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο και δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

Ανεβάζει το θερμόμετρο η Άγκυρα: Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο και δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

Μετά τις πρωινές παραβιάσεις το πρωί της Πέμπτης πάνω από το Καστελόριζο, οι Τούρκοι επανήλθαν το μεσημέρι, συνεχίζοντας την προκλητικότητα, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, με την Άγκυρα να έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στο «κόκκινο». Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία κατά την τριμερή με Ισραήλ και Κύπρο.

Μετά τις πρωινές παραβιάσεις το πρωί της Πέμπτης πάνω από το Καστελόριζο, οι Τούρκοι επανήλθαν το μεσημέρι, συνεχίζοντας την προκλητικότητα.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 14:10 μ.μ. και 4 λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 28.000 ποδιών.

Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14:16 μ.μ, ενώ, κατά την πάγια τακτική της Πολεμικής Αεροπορία, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, θέλοντας με προφανή τρόπο να κάνει επίδειξη ισχύος περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση.

Πρόκειται για τον εθνικό πύραυλο της Τουρκίας Μπόρα, έναν πύραυλο εδάφους – εδάφους με εμβέλεια 280 χιλιομέτρων.

Τις εικόνες δημοσίευσε ο γενικός γραμματέας εξοπλισμών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, αναφέροντας ότι ο πύραυλος χτύπησε το στόχο του με μεγάλη ακρίβεια στα 280 χιλιόμετρα μακριά.

Πόλεμος δηλώσεων και μήνυμα Τσίπρα

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας. Μετά τον ο υπουργό Άμυνας της Τουρκίας που απάντησε στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Αποστολάκη, ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσει η Ελλάδα», ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει «λάβει τα μέτρα της» προκειμένου να μην επιτρέψει «κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Μετά την απάντηση Ακάρ, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσε να απαντήσει με tweet, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα όπως κάθε ημέρα, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Σε πιο ήπιους τόνους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά την τριμερή με Ισραήλ και Κύπρο πως στόχος της συνεργασίας είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης», δήλωση η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή στο Ισραήλ, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τη Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, λίγο αργότερα ήρθε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ανακοινώθηκε ότι αύριο Παρασκευή (21.12.2018) θα συγκαλείται εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Παραλήρημα πρώην αξιωματούχου του Ερντογάν

Στο μεταξύ, νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας έδωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ο οποίος ξεπερνώντας κάθε όριο «βάφτισε» τουρκικά 18 ελληνικά νησιά.

Τα τουρκικά κανάλια θυμήθηκαν τον πρώην γραμματέα του ΥΠΕΘΑ στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010 Ουμίτ Γιαλίμ ο οποίος επανέλαβε τις θεωρίες τους περί 18 νησιών  «που θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία».

«Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει… δικαίωμα χρήσης» ισχυρίζεται ο πρώην γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΘΑ.

Mάλιστα, ο Γιαλίμ έχει ισχυριστεί ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το… 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία! Σύμφωνα με την απίθανη αυτή θεωρία, η Ελλάδα δικαιούται το 1/4 του νησιού, η Βουλγαρία το άλλο και το Μαυροβούνιο με τη Σερβία τα υπόλοιπα κομμάτια.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024