Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΣτΕ εκ νέου συνταξιούχοι παρά τη δικαίωσή τους για τις περικοπές

Στο ΣτΕ εκ νέου συνταξιούχοι παρά τη δικαίωσή τους για τις περικοπές

Βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκτελέσει τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τα σωματεία των συνταξιούχων προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ

Την εφαρμογή αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν δικαιώσει συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αλλά επί τρία χρόνια παραμένουν… κενό γράμμα διεκδικούν σωματεία συνταξιούχων μέσω της δικαστικής οδού.

Συγκεκριμένα, βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκτελέσει τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τα σωματεία των συνταξιούχων προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ , και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Συμμόρφωσης κατά της μη εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων.

Η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προσδιόρισε να συζητηθούν οι αιτήσεις στις 23 Ιανουαρίου 2019 και όρισε εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Σοφία Βιτάλη.

Έτσι, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν  στις 23 Ιανουαρίου 2019 οι αιτήσεις Σωματείων συνταξιούχων (του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του  ΕΤΑΤ (ήδη ΕΤΕΑ), κ.λπ.) κατά  της άρνησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του έτους 2015, με τις οποίες κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)  οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.

Το 2015 η Ολομέλεια του ΣτΕ με τον τότε πρόεδρό της Σωτήριο Ρίζο με τις υπ΄ αριθμ.  2287- 2290/2015 αποφάσεις της είχε κρίνει   ότι οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012 προσκρούουν σε συνταγματικές αρχές. Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ, είχε κρίνει το 2015 ότι όλες οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012  και ότι το κράτος πρέπει να συνδράμει στα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη  ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του 2015 έπρεπε πριν τις  περικοπές που έγιναν το 2012 να προηγηθεί (κάτι που δεν έγινε) επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν  στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και την αναγκαιότητα των περικοπών  αυτών, ούτε όμως  η Κυβέρνηση πριν προβεί  στις μειώσεις των συντάξεων του 2012 εξέτασε εναλλακτικές επιλογές.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024