Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νόμος Κατσέλη: Αγωνία για τους δανειολήπτες

Νόμος Κατσέλη: Αγωνία για τους δανειολήπτες

Εκπνέει η προθεσμία σε λιγότερο από δύο βδομάδες - Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για παράταση

Απομένουν ακόμη λιγότερο από δύο εβδομάδες για την λήξη του νόμου Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και παραμένει αβέβαιη η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση αναζητεί το διάδοχο σχήμα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων οφειλετών. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, επιμένει να θέτει αρκετά ψηλά τον «πήχη» για την αξία των κατοικιών που θα προστατεύονται με δικαστική απόφαση και από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο κ.  Φλαμπουράρης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην πέσει το όριο κάτω από τις 150.000 ευρώ, έτσι ώστε με το «χτίσιμο» λόγω συζύγου και παιδιών να φτάνει στις 250.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για να δοθεί σιωπηρή παράταση στο νόμο Κατσέλη από τις αρχές του 2019.

Οι τράπεζες έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι καταρχάς δεν θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο με ένα πολύ στενότερο εύρος προστασίας ώστε να καλύπτονται μόνο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες. Το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία είχε αναφερθεί από τις τράπεζες ότι θα πρέπει να πέσει στις 100.000 ευρώ.

Η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση στις τράπεζες για πήχη προστασίας στις 150.000 ευρώ, πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενιαίας γραμμής με τις τράπεζες ώστε να παρουσιαστεί στους δανειστές ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, το οποίο θα έχει έτσι προϋποθέσεις να εγκριθεί από τους δανειστές και ο νόμος να παραταθεί για ένα εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024