Σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, κατέληξαν η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, κατέληξαν η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η συμφωνία προβλέπει εξοικονόμηση 10,25 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω της «μετάθεσης της εφαρμογής δύο σημαντικών μέτρων» της ιταλικής κυβέρνησης: της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του εισοδήματος του πολίτη, ενός κατώτατου εισοδήματος για τους πιο φτωχούς», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Η λύση αυτή «δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί σε αυτό το στάδιο μια διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα», πρόσθεσε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα προβλέπει δημοσιονομικό έλλεμμα 2,04% του ΑΕΠ –έναντι 2,4% αρχικά– με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 1% το 2019 έναντι 1,5% προηγουμένως, με τον κ. Ντομπρόβσκις να στέκεται στην ανάγκη μείωσης του ιταλικού χρέους και να επισημαίνει ότι δεν έχει δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας. 

Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ θα παρακολουθήσει την έγκριση του ιταλικού προϋπολογισμού από τη Ρώμη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η τήρηση της συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε είπε ότι «αποφύγαμε τη διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού».

«Με την υποστήριξη των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία, παρενέβην για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου και να μην πληγεί η μεταρρυθμιστική μας δράση» πρόσθεσε ο Κόντε.

«Εργαστήκαμε με την μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Επαναλαμβάνοντας ότι « η κυβερνητική συμμαχία δεν έκανε πίσω σε ότι αφορά τους στόχους που οι Ιταλοί υπέδειξαν ως πρωτεύουσας σημασίας, με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr