Με απώλειες άνω του 2% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve και εν μέσω της εμπορικής αντιπαράθεσης με την Κίνα.

Οι δείκτες προσπάθησαν να ανακάμψουν μετά τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής, με τον Nasdaq να ανακτά για λίγο το θετικό πρόσημο, ωστόσο οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης οδηγώντας στο βαθύ κόκκινο τους δείκτες.

Ως επόμενο, όλα τα προαναφερθέντα να έχουν αρνητικό πρόσημο. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 507,53 μονάδες (-2,11%) στις 23.592,98 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή ο S&P 500, που αποτελεί δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street έχασε 54,01 μονάδες ή -2,08% και έπεσε στις 2.545,94 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2017.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές αποτέλεσαν οι κλάδοι της τεχνολογίας, της υγείας, της ασφάλισης, ενώ δεν ξέφυγε ούτε αυτό του λιανεμπορίου.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε πάνω από 500 μονάδες, διαμορφώνοντας τις συνολικές του απώλειες στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις σε πάνω από 900 μονάδες. Ο S&P 500, στο μεταξύ, έκλεισε σε νέο χαμηλό έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Dow Jones και  S&P 500 οδεύουν για τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931, την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, με τον πρώτο να καταγράφει συνολικές απώλειες 7,8% και τον δεύτερο 7,6% από την αρχή του μήνα.

Πηγή εικόνας: Bloomberg

Σημειώνεται ότι έως και σήμερα, οι τρεις δείκτες καταγράφουν τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1980 με τον Dow Jones  να βρίσκεται σε επίπεδα διόρθωσης από την προηγούμενη Παρασκευή και τον S&P σε χαμηλό αντίστοιχο του Οκτωβρίου 2017.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, σπάζοντας για άλλη μια φορά την παράδοση που θέλει τους κυβερνήτες να μην σχολιάζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών.

«Είναι απίστευτο που με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και ουσιαστικά χωρίς πληθωρισμό, τον εξωτερικό κόσμο να εκρήγνυται γύρω μας, το Παρίσι καίγεται και η Κίνα είναι πολύ κάτω, η Fed ακόμη εξετάζει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Τραμπ.