Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνηση στα ξενοδοχεία των «χωριών των Χριστουγέννων»

Κίνηση στα ξενοδοχεία των «χωριών των Χριστουγέννων»

Οι πληρότητες και οι τιμές με βάση τις κρατήσεις - Δράσεις για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού και καθιέρωση της «Λευκής Εβδομάδας» τον Φεβρουάριο ζητούν οι ξενοδόχοι

Δεν είναι μόνο ο εορταστικός στολισμός σε πλατείες και δρόμους, είναι και τα τηλεφωνήματα στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων που «έφεραν» τα Χριστούγεννα ήδη από τον Νοέμβριο σε χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Φαίνεται πως οι εκδρομείς έσπευσαν να κλείσουν δωμάτιο εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές («-20% αν κάνετε κράτηση τώρα», «μόνο για λίγο: δωρεάν η 4η διανυκτέρευση» κ.λπ.) και πλέον οι κρατήσεις προαναγγέλλουν κοσμοσυρροή στα ελληνικά «χωριά των Χριστουγέννων».

Οσο πλησιάζουν οι γιορτές οι ξενοδόχοι καταγράφουν όλο και πιο υψηλές πληρότητες, προσδοκώντας άσπρη μέρα για τα ταμεία τους. Αν υπήρχε δε και εκπρόσωπος των ιδιοκτητών των σπιτιών που διατίθενται μέσω Airbnb, θα εκδήλωνε την ίδια ικανοποίηση! Πιθανώς όχι και την ίδια αγωνία για το πώς θα κινηθεί η υπόλοιπη σεζόν, όπως την εκφράζουν στα «ΝΕΑ» τουριστικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την Πολιτεία.

«Δυστυχώς, για την προβολή του ορεινού τουρισμού δεν φροντίζει κανένας. Ως σύλλογος προσπαθούμε να φέρνουμε επισκέπτες στον Παρνασσό και το καλοκαίρι. Στους Δελφούς λόγω αρχαιολογικού χώρου συρρέουν ετησίως 700.000 άνθρωποι και από όσους διανυκτερεύουν ένα 10% θα βρεθεί και σε εμάς» λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας Καλούσα Ναυπακτίτη.

Στη «Μύκονο του χειμώνα» οι προκρατήσεις για τα Χριστούγεννα πάντως προκαλούν χαμόγελα στους επιχειρηματίες: «Υπάρχουν δίκλινα από 60 ευρώ και όσο ανεβαίνουμε κατηγορία φτάνουμε στα 400 ευρώ, τιμές καλές δεδομένων όσων προσφέρει η Αράχοβα με 45 ταβέρνες, 20 μπαρ και 90 καταλύματα».

Το χιόνι

Μαζί με τους ξενοδόχους του Παρνασσού περιμένουν το πολυπόθητο… χιόνι και εκείνοι των Καλαβρύτων. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο που δίνει ώθηση ακόμα και τις καθημερινές» λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς και προσθέτει αναφερόμενος στις γιορτές: «Εχουμε πληρότητες 70%, αλλά η εβδομάδα ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, όπως και το Σαββατοκύριακο των Φώτων είναι ακόμη χαμηλά. Εκτιμούμε όμως ότι τελικά θα γεμίσουμε και φέτος».

Αέρας αισιοδοξίας πνέει και στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας (Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα κ.ά.). Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κώστας Μαρινάκος τονίζει ότι η περιοχή ποντάρει στην αυθεντικότητα:

«Γενικά η Πελοπόννησος προτιμάται γιατί είναι εύκολα προσβάσιμη. Παρέχει ευελιξία στον Ελληνα που δεν αντέχει πολυήμερες αποδράσεις ή ακριβές αποστάσεις. Πάντως ο χειμερινός τουρισμός έχει ανάγκη από δράσεις όπως η Λευκή Εβδομάδα – η σχολική ανάπαυλα τον Φεβρουάριο δηλαδή – και ίσως πρέπει να βρεθεί το θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο. Επίσης δεν μπορεί ο κεντρικός πυλώνας να είναι τα χιονοδρομικά, γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη. Να σταθούμε στο ήπιο κλίμα, στη διατροφή, στην ποικιλομορφία του τοπίου, στις εναλλακτικές δραστηριότητες».

Οι νέες πτήσεις

Μέση πληρότητα 75% για τις γιορτές καταγράφει η Ενωση Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων, όπου οι τιμές των δίκλινων ξεκινούν από 40 ευρώ και σκαρφαλώνουν στα 200 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Βλάχο, «ο ορεινός όγκος έχει σίγουρα καλύτερη πορεία, αλλά και η πόλη δουλεύει καλά με τα τετράστερα και πεντάστερα. Συνολικά για την Ηπειρο είναι καλές οι προοπτικές χάρη στις νέες πτήσεις από Σκανδιναβία και Γερμανία».

Κλεισμένα σχεδόν στο 100% είναι τα ξενοδοχεία των Τρικάλων για τα Σαββατοκύριακα μέχρι το τέλος του έτους, όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Σωτήρης Φαμίσης: «Γεμίζουμε τα Σαββατοκύριακα στην πόλη, στην Καλαμπάκα και σε Ελάτη και Περτούλι. Οι πληρότητες για το διάστημα 20-26 Δεκεμβρίου είναι τουλάχιστον στο 80%».

Ικανοποίηση εκφράζουν οι επιχειρηματίες του Καρπενησίου, ωστόσο σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Γιάννη Μαντζούφα «γίνονται προσπάθειες να γεμίσουμε στις ενδιάμεσες μέρες. Γενικώς παραμένουμε σε κρίση και υπάρχει ανησυχία για τη σεζόν. Πρέπει το κράτος να σκύψει στον χειμερινό τουρισμό που βασίζεται στον Ελληνα». Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων για το Πήλιο (με πληρότητες 75%) και σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας το 2019 αναμένεται να είναι η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών.

Οι υψηλές… πληρότητες της Airbnb!

«Το 95% των σπιτιών στα Τρίκαλα έχει ήδη δεχτεί κρατήσεις» ήταν το μήνυμα που εμφανιζόταν μέχρι χθες στην ιστοσελίδα της Airbnb στην αναζήτηση διαμερίσματος για τα Χριστούγεννα στη συγκεκριμένη περιοχή. Για τις ίδιες ημερομηνίες (22-26 Δεκεμβρίου) στα Καλάβρυτα η πλατφόρμα ενημέρωνε ότι «το 44% των σπιτιών» δεν είναι πλέον διαθέσιμο.

«Μένουν μόνο 3 καταχωρίσεις» ήταν η φράση που συνόδευε την αναζήτηση για τα Τρίκαλα Κορινθίας, ενώ η προειδοποίηση ότι «παρόμοια ταξίδια πέρυσι ακρίβυναν όσο πλησίαζε η ημερομηνία έναρξης, κάντε κράτηση σύντομα και θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε έως και 117 ευρώ» εμφανιζόταν στις αναζητήσεις για το Πήλιο.

«Τέτοια εποχή πέρυσι η Airbnb είχε 20-30 σπίτια διαθέσιμα στα Τρίκαλα και σήμερα είναι πάνω από 200» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του Νομού Τρικάλων Σωτήρης Φαμίσης και προσθέτει: «Είναι θέμα της Πολιτείας να μαζευτεί η κατάσταση. Γιατί υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής των επισκεπτών που δεν ελέγχονται. Παραμένουν ανοιχτά παράθυρα σε ένα θέμα που βρίσκεται στην ελληνική πραγματικότητα εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024