Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Τορπίλη» Ράμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με το σχέδιο αρπαγής περιουσιών ομογενών

«Τορπίλη» Ράμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με το σχέδιο αρπαγής περιουσιών ομογενών

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει στο υπουργείο Τουρισμού προς αξιοποίηση εκτάσεις που συμπεριλαμβάνουν και περιουσίες ελλήνων ομογενών

Νέα ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις προκαλεί το σχέδιο Ράμα να αξιοποιήσει ακίνητα που ανήκουν σε έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Η πρωτοφανής απόφαση που υπέγραψε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτηρίζοντας όλες τις περιουσίες «δημόσιες» έχει προκαλέσει όξυνση της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, καθώς έρχεται ως συνέχεια άλλων προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών από την αλβανική πλευρά.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκάλυψε το himara.gr, ο Εντι Ράμα υπέγραψε απόφαση η οποία κάνει λόγο για την καταγραφή και το πέρασμα ακινήτων περιουσιών του «Δημοσίου» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας.  Με το πρόσχημα της μη ύπαρξης  τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, ο αλβανός πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει όλες τις  περιουσίες «δημόσιες».

 Οξύτατη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει στο υπουργείο Τουρισμού προς αξιοποίηση εκτάσεις που συμπεριλαμβάνουν και περιουσίες ελλήνων ομογενών.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία.

«Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη η απόφαση

«Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες» τόνισε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Η Αλβανική κυβέρνηση, πρόσθεσε,  «προχώρησε σε μια απαράδεκτη απόφαση που στρέφεται ευθέως κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ‪Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι ‪η αμήχανη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί, αποθρασύνει τον κ. Ράμα. Οι περιουσίες των ομογενών μας στη Χειμάρρα πρέπει να επιστραφούν και η σχετική απόφαση να ανακληθεί άμεσα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024