Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τις συντάξεις

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τις συντάξεις

Πυρά προς την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα της μείωσης των συντάξεων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων και του υποκατώτατου μισθού. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε προσβλητικό τον όρο παροχολογία λέγοντας πως τα μέτρα […]

Πυρά προς την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα της μείωσης των συντάξεων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων και του υποκατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε προσβλητικό τον όρο παροχολογία λέγοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν αναγκαίες ανάσες σε όσους έχουν ανάγκη.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνονται για τις οριζόντιες περικοπές των προηγούμενων ετών, ενώ ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση δεν επιθυμούσε την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων.

Κάποιοι «εντός και εκτός της αίθουσας όπως ο τζογαδόρος στη ρουλέτα ποντάρει ακόμα και τα ρούχα που φοράει στον τελευταίο γύρο, έτσι και αυτοί πόνταραν πολιτικά ό, τι είχαν και δεν είχαν, όλα στο μαύρο. Αλλά τελικά βγήκε κόκκινο» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του είχε «απόλυτη γνώση και έλεγχο της δημοσιονομικής κατάστασης και του απαραίτητου χώρου που διαθέταμε προς αξιοποίηση».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ασφαλιστικό νόμο του 2016, λέγοντας ότι 1-1-2019 620.000 πολίτες θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό με βάση το νέο πλαίσιο.

«Οι πρώτες αυξήσεις θα είναι ύψους 20 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα και θα αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα, από τις 19 και 21 Δεκεμβρίου, με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου. Ενώ η μέση αύξηση θα φτάσει συνολικά τα 99 ευρώ το μήνα» είπε.

Στην οµάδα αυτή, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, ανήκουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ µε µέσες αποδοχές και από 20 έως 30 έτη ασφάλισης, πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ, πρώην ειδικά ταµεία ΔΕΚΟ – τραπεζών, πρώην αυτοκινητιστές (ΟΑΕΕ – ΤΣΑ), συνταξιούχοι που αποχώρησαν µε διαδοχική σύνταξη, όσοι λαµβάνουν πρόωρη-µειωµένη σύνταξη έως 30%.

Για παράδειγµα, ένας συνταξιούχος ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε στα 60 µε πλήρη σύνταξη το 2007 και σήµερα λαµβάνει 515 ευρώ, από το 2019 η σύνταξη µε τον νέο τρόπο υπολογισµού θα βγαίνει στα 572 ευρώ. ∆ικαιούται αύξηση 57 ευρώ».

Πρόσληψη 3.257 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατατέθηκε και προβλέπει 3.257 προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κάνοντας λόγο για έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα.

Πρόκειται -όπως είπε- για θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των Δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και της επαγγελματικής εμπειρίας.

«Επαίσχυντο» το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού

Η δεύτερη παρέμβαση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός αφορά νέες και νέους μέχρι 25 ετών για τους οποίους καταργείται ο υποκατώτατος μισθός ο οποίος θα ανέλθει στο ύψος του νέου αυξημένου γενικού κατώτατου μισθού. Επίσης νομοθετείται η επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, που καταβάλλουν οι εργοδότες για νέους εργαζόμενους ως 25 ετών.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία υποχώρησαν στο 12% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργοδότες οι οποίοι ανησυχούν για την επερχόμενη αύξηση των μισθών λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, από τη στιγμή μάλιστα που η αύξηση του μισθού συνεπάγεται άμεση θετική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση».

Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα κ. Τσίπρα κλείνετε 1.447 σκοτεινές μέρες στην εξουσία

Με σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ότι συνεχίζει να πιστεύει πως μπορεί να παραπλανά την κοινωνία.

«Για να το κάνει αυτό ξέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντίλογος. Μιλά για μαρτύριο της σταγόνας. Σήμερα εσείς θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Μια αλήθεια που η κοινωνία την έχει υποστεί στο πετσί της. Σήμερα μετά από 4 χρόνια η χώρα ξαναμπαίνει σε εκλογική τροχιά και το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες», είπε ο αρχηγός της ΝΔ συνεχίζοντας σε ακόμα υψηλότερους τόνους.

«Εκτός αν θέλετε να πιστέψουν οι πολίτες ότι είστε πρωθυπουργός 100 ημερών. Τώρα έχετε καθαρό βλέμμα και πριν αυταπάτες. Όμως οι πολίτες έχουν βλέμμα καθαρό και διαπιστώνουν ότι είστε αυταπάτη», είπε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ρωτώντας ευθέως τον πρωθυπουργό: «Αν και μιλάτε πολύ τελευταία, έχετε καταπιεί την φωνή σας για το Σκοπιανό. Έχετε να πείτε κάτι για τις δηλώσεις Ζάεφ και τα μακεδονικά που πρέπει να διδάσκονται στην Ελλάδα; Ο κ. Ζάεφ κέρδισε ότι δεν του είχαν παραχωρήσει επί 27 χρόνια έξι πρωθυπουργοί, την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Εκεί που όλοι έλεγαν όχι εσείς είπατε ναι. Δεν συμφωνούμε με το σύνθημα «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» γιατί μόνοι σας το κάνατε, όλοι οι υπόλοιποι διαφωνήσαμε. Αν αύριο η χώρα βρεθεί να διαχειρίζεται πρόβλημα μακεδονικής μειονότητας δεν θα φταίμε οι βουλευτές που βρεθήκαμε απέναντι. Ακόμη και η Βουλγαρία διαφώνησε με την μακεδονική γλώσσα».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι πάσχει από «αφωνία στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, στο οποίο κάθε ημέρα προστίθεται ένα όνομα».

«Το κουβάρι αυτής της σκοτεινής υπόθεσης μόλις ξεκίνησε να ξετυλίγεται και θα έχουμε πολλά ακόμα να πούμε. Οσο για την ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ την προγραμματίσατε για την 21 Δεκεμβρίου.  Οι πολίτες παρακολουθούν με ειρωνία το τελευταίο παραμύθι από το ρεπερτόριο ψεμάτων σας. Για εσάς το ρολόι τρέχει από την ημέρα που δήθεν βγάλατε την χώρα από τα μνημόνια. 1417 ημέρες σκοτεινές για την ελλάδα είστε στην εξουσία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024