Με τρόπο ευθύ και άμεσο ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών, μη κρατικών πανεπιστήμιων στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη να βάλει «πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις το εθνικό συμφέρον».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος με θέμα «”Καθαρές” Δημόσιες Συμβάσεις» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην αναγκαιότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως έχει ήδη συμβεί στην Κούβα και στη Βόρεια Κορέα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στην κυβερνητική πλειοψηφία» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «η Ελλάδα δεν αντέχει να περιμένει άλλα δέκα χρόνια, μέχρι την επόμενη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης».

«Ας κριθεί αναθεωρητέο τώρα το άρθρο 16 έστω και με 151 ψήφους, ώστε η επόμενη βουλή με 180 ψήφους να προσδιορίσει το περιεχόμενο. Απευθύνομαι προσωπικά στον κ. Τσίπρα, ας βάλει πάνω από τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις το εθνικό συμφέρον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε μάλιστα αιχμές εναντίον του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, με αφορμή την πρόσφατη επιλογή του να μην ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του, σε σχέση με την υπόθεση που έφτασε στη Βουλή μετά από μήνυση της Ντόρας Μπακογιάννη.

«Είχα πάρει το 2006 ως νέος βουλευτής πρωτοβουλία για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δυστυχώς τότε δεν είχα βρει την απαραίτητη ανταπόκριση από τους συναδέλφους μου. Το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει, δεν νοείται οι πολιτικοί να έχουν σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Απλώς αυτοί που κάποτε παρίσταναν ότι είναι εναντίον της ασυλίας βουλευτών και υπουργών σήμερα κρύβονται πίσω από την ασυλία. Μάλλον την νιώθουν ως ανακούφιση που υπάρχει», επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επέμεινε στην σύσταση κυβερνητικού χαρτοφυλακίου με οριζόντια αρμοδιότητα την άμεση ψηφιοποίηση, ενώ εμμέσως πλην σαφώς περιέγραψε και το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών.

«Πρέπει να βαδίσουμε μπροστά, χωρίς να φοβόμαστε συγκρούσεις όπου μπορεί αυτές να είναι αναγκαίες. Το δίλημμα είναι σαφές. Ο ρεαλισμός της αλήθειας απέναντι στο ψέμα και η προοδευτική σύνθεση απέναντι σε έναν παρωχημένο λαικισμό», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.