Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε αγνοούμενοι από την σύγκρουση αμερικανικών αεροσκαφών

Πέντε αγνοούμενοι από την σύγκρουση αμερικανικών αεροσκαφών

Η σύγκρουση του μαχητικού F/A 18 Hornet με το αεροσκάφος ανεφοδιασμού καυσίμων KC-130 Hercules συνέβη στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια άσκησης

Πέντε αξιωματικοί της αεροπορίας του Σώματος Πεζοναυτών συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών στον αέρα, κατά τη διάρκεια άσκησης ανεφοδιασμού του ενός με καύσιμα στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, το πολεμικό ναυτικό έχει εντοπίσει δύο από τους συνολικά επτά πεζοναύτες που επέβαιναν στο αεροσκάφος – ένα μαχητικό F/A 18 Hornet και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού καυσίμων KC-130 Hercules.

Ο ένας εκ των δύο νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη βάση Ιβακούνι, ενώ ο δεύτερος βρέθηκε περίπου 10 ώρες μετά τη σύγκρουση και περισυνελέγη από σκάφος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, ανέφερε το υπουργείο. Δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για τον δεύτερο πεζοναύτη, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και μεγαλύτερη λίστα με ατυχήματα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Τα ατυχήματα που αφορούν τον αμερικανικό στρατό αποτελούν ευαίσθητο θέμα στην Ιαπωνία, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της νότιας επαρχίας Οκινάουα, όπου εδρεύει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα.

Ο χειριστής που διασώθηκε ήταν μέλος του διμελούς πληρώματος του αμερικανικού μαχητικού, ανέφερε ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τακέσι Ιουάγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. «Το συμβάν είναι λυπηρό, πάντως η προσοχή μας είναι αφοσιωμένη αυτή τη στιγμή στην (επιχείρηση) έρευνας και διάσωσης», τόνισε. Η Ιαπωνία θα σχολιάσει και θα ενεργήσει με τρόπο που θεωρεί πως είναι ο προσήκων «όταν οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακριβωθούν», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ουίλιαμ Χάγκερτι ευχαρίστησε τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ιαπωνίας για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια άσκησης ανεφοδιασμού.

«Συμπονώ τις οικογένειες και τους συναδέλφους των πεζοναυτών σε αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο Χάγκερτι, σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο. «Ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε μέρα για να προστατεύσουν την Ιαπωνία και να προστατεύσουν αυτή την περιοχή και κάποιες φορές πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Θέλω, λοιπόν, να τονίσω ότι αυτή τη συμμαχία που έχουμε σε θέματα ασφαλείας είναι κρίσιμης σημασίας και ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε.

Το Σώμα των Πεζοναυτών ανακοίνωσε ότι το περιστατικό συνέβη περί τις 02:00 τοπική ώρα (περί τις 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) περίπου 320 χιλιόμετρα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών, κατά τη διάρκεια «προγραμματισμένης, τακτικής εκπαιδευτικής άσκησης».

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024