Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο - αποκάλυψη για τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας

Βίντεο – αποκάλυψη για τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας

Οι δηλώσεις Ζάεφ στην πραγματική τους διάσταση όπως φαίνεται από το βίντεο που κυκλοφόρησε, δημιουργούν νέα δεδομένα, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση για την «χλιαρή» αντίδραση της Αθήνας στο θέμα

Μπορεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να προχώρησε σε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του περί «μακεδονικής γλώσσας που θα διδάσκεται στην Ελλάδα» μετά τις αντιδράσεις από την Αθήνα και κατόπιν πιέσεων από τον Μάθιου Νίμιτς, ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι επίμαχες δηλώσεις Ζάεφ ήταν ακόμη χειρότερες από τις αρχικές. Και αφήνουν έκθετο και το Μέγαρο Μαξίμου που σιώπησε παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις ήταν άκρως προκλητικές και πέραν του πλαισίου της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλλά ακόμη κι όταν παρενέβη η κυβέρνηση (με τηλεφωνήματα που δεν έγιναν γνωστά κι αφού είχε μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) ήταν στη λογική «αφού τα πήρε πίσω ο Ζάεφ και παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του όλα καλά».

Οι δηλώσεις Ζάεφ όμως είναι πολύ χειρότερες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι’ αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας», φέρεται να ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στη Βουλή των Σκοπίων το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO που ρωτούσαν τι θα γίνει με την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα σε Βουλγαρία και Ελλάδα υπογράμμισε ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητα ότι «τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα».

Οι δηλώσεις Ζάεφ στην πραγματική τους διάσταση όπως φαίνεται από το βίντεο που κυκλοφόρησε, δημιουργούν νέα δεδομένα, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση για την «χλιαρή» αντίδραση της Αθήνας στο θέμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα όπου η πλευρά της ΠΓΔΜ «ναρκοθετεί» συνεχώς τη Συμφωνία των Πρεσπών λίγο πριν την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης ζήτησε την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας και αναφερόμενος στην παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς, ο Π. Σγουρίδης είπε, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα πως «το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία».

Στην ερώτηση αν την αναπομπή ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε», και πρόσθεσε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει πως «όταν έρθει η συμφωνία αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία. Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη Μακεδονία» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024