Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς ΩΡΛ το Παίδων Αγία Σοφία

Χωρίς ΩΡΛ το Παίδων Αγία Σοφία

Παραιτήθηκε ο μοναδικός μόνιμος ιατρός λόγω συνθηκών εργασίας, με δανεικό προσωπικό ο Ευαγγελισμός

Πρόβλημα για τη λειτουργία της Ωτορινολαρυγγολογικής (ΩΡΛ) Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία – εκεί όπου εξυπηρετούνται 14.000 παιδιά ετησίως και διενεργούνται «λεπτές» επεμβάσεις για σοβαρές παθήσεις – αποτελεί η παραίτηση του τελευταίου μόνιμου ιατρού εξαιτίας των πιεστικών συνθηκών εργασίας.

Το κενό επιχειρείται να καλυφθεί με επικουρικούς ιατρούς και με μετακινήσεις από τα Παίδων Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού και Πεντέλης, παρότι η απογύμνωση της κλινικής από έμπειρο προσωπικό είχε προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες από το περασμένο καλοκαίρι.

 Με… δανεικούς ιατρούς όμως επιχειρείται να βρεθεί λύση και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η έλλειψη ειδικευομένων (επίσης) στην ΩΡΛ κλινική έχει σημάνει συναγερμό καθώς τίθεται υπό αίρεση η ασφαλής εφημέρευση της κλινικής.

Περιορισμός

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Παίδων Αγία Σοφία ο περιορισμός στις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι αναπόφευκτος, γεγονός που αναμένεται να ισχύσει επίσης στον αριθμό αλλά και στο είδος των επεμβάσεων. Αρνητική έκπληξη εντούτοις προκαλούν τα χαμηλά αντανακλαστικά που επέδειξαν οι ιθύνοντες στον χώρο της Υγείας, δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία». Το περασμένο καλοκαίρι, από τους πέντε διευθυντές του τμήματος συνταξιοδοτήθηκαν οι τέσσερις.

Ομως, σε έγγραφο που φέρει ημερομηνία 31/3/2016, με αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί της κλινικής έκαναν έκκληση ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα. Είχαν προηγηθεί και άλλες επιστολές, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη άμεσης πρόσληψης τριών ειδικευμένων ιατρών.

Παρά τις προειδοποιήσεις, στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού η ΩΡΛ κλινική απέμεινε με μόνο έναν μόνιμο ιατρό, παρότι την ίδια περίοδο η λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση αριθμούσε περί τους 700 μικρούς ασθενείς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί δε ότι η συγκεκριμένη κλινική έχει μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων όπως είναι οι συγγενείς ανωμαλίες τραχήλου, οι χρόνιες παθήσεις του λάρυγγα κ.ά.

Αναγκαία

Η μετακίνηση ενός ΩΡΛ (επιμελητής Α») από το Παίδων Πεντέλης το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να συνδράμει τον εναπομείναντα μόνιμο ιατρό, χαρακτηρίστηκε αναγκαία. Εν τω μεταξύ, εξαιτίας των ελλείψεων και σε αναισθησιολόγους μειώθηκε ο χειρουργικός χρόνος.

Μοιραία, δημιουργήθηκαν ασφυκτικές εργασιακές συνθήκες, αφενός εξαιτίας του φόρτου εργασίας και αφετέρου των καθημερινών διαμαρτυριών των γονέων για τις καθυστερήσεις στις επεμβάσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από τους τέσσερις επικουρικούς ιατρούς που υπηρετούν στη συγκεκριμένη κλινική, ο ένας ήδη εκφράζει την πρόθεσή του να αποχωρήσει, καθώς η απουσία επικεφαλής δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας στο λοιπό ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Μετά την αποχώρηση και του τελευταίου διευθυντή της κλινικής, «ακέφαλο» μένει και το πρώτο ολοκληρωμένο Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων Παίδων για τη χειρουργική αντιμετώπιση, εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα ή κώφωση.

Πάντως, ο διοικητής του νοσοκομείου Μανώλης Παπασάββας σημείωνε χθες στα «ΝΕΑ» ότι στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους το πρόβλημα θα έχει λυθεί οριστικά, καθώς έχουν ήδη προκηρυχθεί τρεις θέσεις μόνιμου προσωπικού και αναμένεται και η πρόσληψη ενός επιπλέον επικουρικού.

Η πρόσκληση

Εν τω μεταξύ, μια πρωτότυπη πρόσκληση σε ειδικευμένους ιατρούς ΩΡΛ – πλην συντονιστών διευθυντών – που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα Κέντρα Υγείας απευθύνει η διοίκηση της Α» Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, ώστε να καλυφθούν οι «επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες» στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Η εμπλοκή έχει προκύψει εξαιτίας της έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών.

Οπως σημειώνεται στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα, το κόστος των εφημεριών θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον Ευαγγελισμό, ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κρίνεται απαραίτητη και η εγγραφή του διοικητή του νοσοκομείου ή του επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Υγείας.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024