Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίτρινα Γιλέκα : «Παγώνει» τους φόρους στα καύσιμα ο Μακρόν

Κίτρινα Γιλέκα : «Παγώνει» τους φόρους στα καύσιμα ο Μακρόν

Την εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, γεγονός που θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη υποχώρηση του προέδρου Μακρόν από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία

Την αναστολή των αυξήσεων στους φόρους των καυσίμων αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση μετά το μπαράζ βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα. Την απόφαση, που ελήφθη κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα με το πάγωμα των φόρων για διάστημα αρκετών μηνών, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και και άλλα μέτρα με στόχο να καθησυχάσει τους διαδηλωτές.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη μεγάλη υποχώρηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία. Μάλιστα ο Μακρόν είχε επανειλημμένα διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη τον Ιανουάριο, που θα αποτελούσε τη δεύτερη αύξηση στα καύσιμα σε διάστημα ενός έτους.

ο Ματινιόν επιβεβαίωσε παράλληλα την ματαίωση της συνάντησης που προβλεπόταν να έχει σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία των «κίτρινων γιλέκων» που ονομάζονται «ελεύθερα». Η πλειοψηφία των μελών της αντιπροσωπείας αυτής δήλωσε χθες ότι δεν θα μετείχαν στη συνάντηση με τον Εντουάρ Φιλίπ «για λόγους ασφαλείας», εξαιτίας απειλών που διατυπώθηκαν εναντίον τους αν μεταβούν εκεί.

Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα, ο οποίος θα αυξανόταν την 1η Ιανουαρίου, ήταν το κύριο αίτημα των περισσότερων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκε χθες στο Ματινιόν ο πρωθυπουργός.

Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.

Το πρωί της Τρίτης ο νέος ηγέτης της παράταξης του Μακρόν «Η Δημοκρατία Μπροστά» (La République en Marche, LREM) Στανισλάς Γκερινί δήλωσε και αυτός ότι τάσσεται υπέρ ενός μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα για να «καθησυχάσουμε τη χώρα», αλλάζοντας γνώμη αφού ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο πριν από μερικές ημέρες.

Οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου και εξελίχτηκαν σε βίαια επεισόδια στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση Μακρόν. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ 412 άτομα συνελήφθησαν ή προσήχθησαν. Οι διαδηλωτές έβαψαν με σπρέι την βάση της Αψίδας του Θριάμβου και προκάλεσαν φθορές σε αγάλματα και ανάγλυφα του μνημείου. Σε άλλες περιοχές λεηλατήθηκαν καταστήματα ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν. Οι διαδηλώσεις εκτιμάται ότι ήδη έχουν στοιχίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην γαλλική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές αποκλήθηκαν έτσι επειδή φορούσαν τα φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα που οι οδηγοί στη Γαλλία είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους.

Τ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024