Με ρόστερ ειδικών συνθηκών αγωνίστηκε η Εθνική ομάδα στα παιχνίδια των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, αλλά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος έσπευσε να απονείμει τα εύσημα σε όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Παράλληλα, σχολίασε και το σύστημα που έχει υιοθετήσει η FIBA.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

-Για την ήττα από τη Σερβία: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τη Σερβία για τη νίκη και την πρόκρισή της. Ξέρουμε πόσο δυνατή ομάδα έχουν. Σήμερα είχαμε ένα περίεργο ρόστερ για να τους αντιμετωπίσουμε, με εννιά γκαρντ, δύο φόργουορντ και έναν σέντερ, αλλά θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου γιατί είχαμε καλή παρουσία και σε αυτό το παράθυρο.

Κερδίσαμε τη Γερμανία και ξέραμε εξ αρχής πως θα ήταν δύσκολο να κερδίσουμε στη Σερβία. Κοιτάμε πλέον το τελευταίο παράθυρο, ελπίζω να έχουμε περισσότερους διαθέσιμους παίκτες. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά γιατί έχουν δώσει τα πάντα σε αυτά τα δέκα ματς των προκριματικών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πρόκρισή μας και με όλη την κατάσταση που ζούμε εδώ».

-Για το σύστημα της FIBA: «Τα θετικά σε αυτό το νέο σύστημα είναι πολλά, περισσότερα από τα όποια αρνητικά. Καταφέραμε να παίξουμε αρκετά παιχνίδια σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με πολύ κόσμο στο γήπεδο και βάλαμε νέα παιδιά στην ομάδα λόγω και της απουσίας των παικτών της Ευρωλίγκας. Σήμερα έπαιξαν στο τέλος ο Λούντζης και ο Μουράτος, δύο παιδιά 20 χρονών. Έπαιξαν με την Εθνική Ανδρών, απέναντι στην Σερβία στην Χάλα Πιονίρ!

Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό με το προηγούμενο σύστημα. Αν χρησιμοποιήσουν αυτή την εμπειρία σωστά, θα αποκτήσουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Όλες οι ομάδες θέλουν να παίζουν με τους καλύτερους παίκτες, αλλά με τα παράθυρα οι εθνικές ομάδες έρχονται πιο κοντά στον κόσμο τους δίνοντας πολλά παιχνίδια όλο το χρόνο και όχι μόνο τα καλοκαίρια».