Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνικό μέρισμα : «Κλειδώνουν» την Πέμπτη τα κριτήρια

Κοινωνικό μέρισμα : «Κλειδώνουν» την Πέμπτη τα κριτήρια

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την καταβολή του.

Η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr θα ανοίξει εκτός απρόοπτου την Παρασκευή – προκειμένου οι 3,5 εκατ. δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ενώ την Πέμπτη θα δημοσιευτεί η απόφαση με τα κριτήρια.  Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθούν τα πρώτα πόσα των δικαιούχων που θα έχουν κάνει αιτήσεις.

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα με τους κωδικούς του taxisnet. Έτσι, ο κάθε δικαιούχος θα πρέπει να εισάγει τους κωδικούς που έχει για το Taxis – δηλαδή το user name και το password, που θα ζητηθεί.

Αμέσως μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και ένα email έτσι ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει επικοινωνία με τις υπηρεσίες. Καθώς το σύστημα συνδυάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, θα ζητηθεί ο αριθμός ΑΜΚΑ.

Όπως και το 2017 οι πολίτες άνω των 70 ετών, που πληρούν τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση, καθώς το σύστημα θα τους εντοπίσει αυτόματα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια, παραµένουν ίδια µε πέρυσι, δηλαδή έως 9.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 27.000 ευρώ για νοικοκυριό µε δύο ενήλικα και πέντε ή περισσότερα ανήλικα µέλη. Λαµβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού που δηλώθηκε φέτος στο Ε1 για το 2017, πραγµατικό ή τεκµαρτό, από κάθε πηγή προ φόρων, µετά την αφαίρεση των εισφορών.

Στα περιουσιακά κριτήρια αναµένεται να προβλεφθεί βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να µη βρεθούν εκτός µερίσµατος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειµενικών αξιών.

Σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να προβλεφθεί όριο συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας στα 125.000 ευρώ για µονοµελή ωφελούµενη µονάδα, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ.

Τα βήματα

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:

  • Μπαίνετε στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και εισάγετε τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet. Εκεί θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου αλλά κι ένα email, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας οι αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα θα πρέπει να δηλώσετε και τον ΑΜΚΑ σας προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση με τον ΑΦΜ σας.
  • Αμέσως μετά την αναγραφή των προσωπικών σας στοιχείων εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα απαραίτητα πεδία από τη δήλωση του 2017, όπως το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος το οποίο είναι απαραίτητο για τον καθορισμό των δικαιούχων. Στο στάδιο αυτό πιστοποιείται αν ο δικαιούχος ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
  • Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο θα καταβληθεί το μέρισμα. Προσοχή! Είναι χρήσιμο να δηλώσει ο δικαιούχος κάποιον δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, ή έστω λογαριασμό μισθοδοσίας, ή είσπραξης σύνταξης, επιδομάτων κ.λπ.
  • Σε περίπτωση που το νοικοκυριό περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης, αν ο δικαιούχος έχει αποκτήσει τέκνο μετά τις 31/12/2017 (εντός του 2018), θα μπορεί να το δηλώσει εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του.
  • Εφόσον η διαδικασία έχει ακολουθηθεί σωστά και πληρούνται σωρευτικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα εμφανιστεί η σχετική ένδειξη αλλά και το ποσό που δικαιούται ο ωφελούμενος. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν δικαιούται κάποιος το μέρισμα.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024