Δεν υπήρξε κάποια αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ούτε κάποια παρατήρηση στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Κατόπιν αυτού, λήγει το θρίλερ με την περικοπή των συντάξεων. Επόμενο ορόσημο η 27η Φεβρουαρίου για την έκθεση που αφορά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, που μεταδίδει το ΑΠΕ, «θετική» ήταν η αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας στο σημερινό Εurogroup. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα· ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.

Σε γενικές γραμμές, υπήρξε «θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν «οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, «δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας», ενώ επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα είναι «πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία».

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια παρατήρηση για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της διάταξης για περικοπή των συντάξεων από 1/1/19. Η σχετική ρύθμιση προωθείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και θα εισαχθεί με την διαδικασία του επείγοντος, προκειμένου έως την άλλη Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή και η ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Γράψτε το σχόλιό σας