Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πληγωμένο «θηρίο» ο Τσίπρας: Οσο χάνει κοινωνική αποδοχή τόσο επιτίθεται με σφοδρότητα

Πληγωμένο «θηρίο» ο Τσίπρας: Οσο χάνει κοινωνική αποδοχή τόσο επιτίθεται με σφοδρότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια προεκλογική εκστρατεία που θα είναι άκρως πολωτική με πολλές επικίνδυνες για τη σταθερότητα της επόμενης ημέρας, τακτικές

Σκηνικό από τα… προσεχώς του σκληρού ροκ στην πολιτική σκηνή, ζήσαμε χθες με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μια ταινία… ακατάλληλη για ανηλίκους καθώς θα έχει ιδιαίτερα έντονες αντιπαραθέσεις και προσωπικές επιθέσεις καθώς και χτυπήματα κάτω από το στομάχι. Ειδικά ο πρωθυπουργός θα κινηθεί μέχρι τις εκλογές με διπλή γραμμή. Από τη μια θα προσπαθήσει να μας κάνει να ξεχάσουμε τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης και να θυμόμαστε μόνο τις 100 ημέρες της εκτός μνημονίου Ελλάδας. Κι από την άλλη θα επιτίθεται κατά ριπάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια, ότι είναι γόνος που πήρε το χρίσμα στην πολιτική απευθείας κι όχι με αγώνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια προεκλογική εκστρατεία που θα είναι άκρως πολωτική με πολλές επικίνδυνες για τη σταθερότητα της επόμενης ημέρας, τακτικές. Διότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν για τα μείζονα προβλήματα της χώρας. Πώς θα το κάνουν όταν ο κ. Τσίπρας χτυπά με τέτοιο τρόπο τον Μητσοτάκη και μάλιστα, όπως λένε οι κακές γλώσσες, έσπασε κι ένα άτυπο μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τα μέλη των οικογενειών των δύο πολιτικών και δη τις γυναίκες τους;

Από την άλλη ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρεί να αναδείξει τα 3,5 χρόνια της καταστροφής που επέφερε στη χώρα η διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και θα υπερτονίζει την ανάγκη να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση. Οι «100 ημέρες» να είναι η ώρα της κυβέρνησης θα είναι το μότο της ΝΔ που θα συγκρούεται με το σύνθημα των 100 ημερών εκτός μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, αυτό που έχει ιδιαίτερι ενδιαφέρον, και που το ξέρουν και στα δύο κόμματα, είναι η εικόνα του πρωθυπουργού στην κοινωνία. Αν είναι δηλαδή ακόμη λαοπρόβλητος, αν είναι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ κι αν είναι σωστή η απόφαση να βγει μπροστά και να πάρει το προεκλογικό παιχνίδι στα χέρια του.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι ποιοτικοί δείκτες είναι κακοί για τον Τσίπρα όσο και για την κυβέρνηση.

Χάνει παντού

Ο Πρωθυπουργός είναι αρκετά πίσω από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στην αξιολόγηση των πολιτών για την διακυβέρνησή του και τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, όσο και στο ερώτημα περί της καταλληλότητας. Είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι με βάση την τελευταία έρευνα της Metron Analysis στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 68% αξιολογεί αρνητικά τον Τσίπρα ως προς τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ θετικά τον κρίνει το 23% που είναι κοντά περίπου και στο ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις.

Προβληματισμό προκαλεί και το στοιχείο ότι μοιρασμένοι είναι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 ως προς την αξιολόγησή τους για τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς θετικά τον κρίνει το 55% και αρνητικά το 37%. Ως προς την πολιτική του τοποθέτηση, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστεροί τον αξιολογούν θετικά σε ποσοστό 45% (αρνητικά το 45%), οι κεντροαριστεροί είναι θετικοί σε ποσοστό 40% (έναντι 51%) και η αξιολόγηση των κεντρώων είναι σε μεγάλο ποσοστό αρνητική (69%) και θετική το 23%.

Και δεν είναι μόνο η Metron Analysis, αλλά και άλλες δημοσκοπήσεις, τα στοιχεία των οποίων είναι προειδοποιητικά σήματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπως π.χ. της Public Issue. Στην τελευταία μέτρησή της, στο ερώτημα περί καλύτερου πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει πτώση, από το 26% τον Ιούλιο στο 25% τον Νοέμβριο, ενώ εμφανίζει άνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (από 40% σε 43%).

Όπως τονίζουν πάντως κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι πληρώνει και ο ίδιος την αδυναμία πολλών υπουργών του να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντά τους, να είναι αποτελεσματικοί και να λύσουν προβλήματα και ουσιαστικά τον τραβάει προς τα κάτω η κυβέρνησή του, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η εικόνα της οποίας σε μεγάλο βαθμό δεν θεωρείται από το κυβερνητικό επιτελείο ικανοποιητική. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής τους, επιχειρεί την αντεπίθεσή του.

Η προ ημερών εμφάνισή του στη Βουλή έδωσε τον τόνο και έδειξε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να χαριστεί στην αντιπολίτευση και ειδικά στον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο και κατηγόρησε για μια ακόμη φορά για την απουσία του από τη συζήτηση επί θετικών μέτρων. Ο ίδιος σε συνομιλίες του επιμένει ότι η πολιτική ατζέντα μπαίνει διαρκώς από το Μέγαρο Μαξίμου και η αντιπολίτευση είτε την ακολουθεί είτε αποφεύγει να ασχοληθεί για να μη ρίξει νερό στον μύλο της κυβερνητικής ατζέντας.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024