Στην προσφιλή του μέθοδο, αυτή των απειλών κατά της Κύπρου όσο αφορά το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες επιδόθηκε για μία ακόμη φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να καταπατηθούν με τετελεσμένα τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων που είναι από τους κύριους δικαιούχους των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου» ενώ όπως τόνισε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των G20 ο τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα κύρια δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και όσο συνεχίζει την επιθετική της πολιτική τόσο θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας plilenews.com , η  Τουρκία τεντώνει το σχοινί στο ζήτημα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας  προς την Ε.Ε. ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων και συνεπώς ότι οφείλει να μην εμπλέκεται στο ζήτημα και να πάψει να χαρακτηρίζει ως έκνομες τις ενέργειες της Άγκυρας!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου,  οι υποδείξεις της Τουρκίας έγιναν στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας από τον ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιο για θέματα Ε.Ε., Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία καθιστά την Ε.Ε. «ανέντιμο μεσολαβητή»! Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Τούρκος αξιωματούχος ήρθε στις Βρυξέλλες εφοδιασμένος με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και ρητές οδηγίες να υποδείξει προς την Ε.Ε. να σταματήσει να εμπλέκεται στο ζήτημα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καταστήσει σαφές ότι «η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω», προβάλλοντας ισχυρισμούς περί «τουρκικών εθνικών συμφερόντων» και περί «ίσων δικαιωμάτων» της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ».

 Ο Φαρούκ Καϊμακτσί ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, στην «υφαλοκρηπίδα της», πρόσθεσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρά μονομερώς στο ζήτημα αυτό και ότι έχει απορρίψει τη δημιουργία μιας αd hoc επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες μαζί με τους Τουρκοκυπρίους, ενώ φρόντισε να επαναλάβει την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα με στόχο δήθεν τη «σταθερότητα» στην περιοχή!
Την ίδια ώρα πάντως, η Κομισιόν ανέγνωσε τη «σχολιασμένη ημερήσια διάταξη», δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στις τουρκικές θέσεις. Το κείμενο, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», υποβλήθηκε προς την Άγκυρα και γραπτώς και «υπογραμμίζει ξανά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δικαίωμα συνομολόγησης διμερών συμφωνιών και την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης επίσης της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας και επίσης τονίζουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου τους χώρου. Προτρέπουμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου επί των χωρικών της υδάτων και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», αναφέρει αυτολεξεί το έγγραφο που υποβλήθηκε προς την Άγκυρα και ανέγνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής διεύρυνσης, Maciej Popowski, προσθέτοντας ότι «λυπούμαστε για τις δηλώσεις της Τουρκίας επί του προκειμένου».

Γράψτε το σχόλιό σας