Η είδηση είχε συγκλονίσει τη χώρα. Δύο σπουδαστές στο ΤΕΙ Λάρισας έχασαν τη ζωή τους το χειμώνα του 2013 εξαιτίας αναθυμιάσεων από αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν φτιάξει για να ζεσταθούν.

Ήταν η εποχή που πολλές οικογένειες δυσκολεύονταν να πληρώσουν για θέρμανση και κατέφευγαν σε κάθε είδους αυτοσχέδια μέσα για να ζεσταθούν.

Το περιστατικό στα μάτια πολλών συμβόλισε την βία πάνω στην κοινωνία που εκπροσωπούν τα μνημόνια.

Το κλίμα πιάνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο μια ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που υποστήριζε ότι «το τραγικό συμβάν της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή  στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς» και συμπλήρωνε: «Όταν πριν λίγους μήνες προειδοποιούσαμε  για τις επιπτώσεις  που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και  ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση. Σήμερα, συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό των 2 σπουδαστών ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».

5 χρόνια μετά

Πυρκαγιά ξεσπάει τα χαράματα της 30ης Νοεμβρίου σε δυο κοντέινερ στον οικισμό στο στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι. Ένας άνθρωπος βρίσκεται νεκρός.

Για το τι συνέβη έδωσε μια εικόνα η πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων και Απόρων Καποτά Μάχη Σιολή μιλώντας στον Realfm 97.8 και τους Βασίλη Λυριτζή και Γιώργο Ψάλτη.

«Έχει καεί ένας άνθρωπος μέσα στον οικίσκο του. Έμενε σε έναν οικίσκο που δεν είχε ρεύμα, είχε νοσηλευτεί, είχε βγει από το νοσοκομείο και ήταν ένας άνθρωπος πάμφτωχος […] Ήταν ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος, ευγενέστατος, καλοκάγαθος… Μέχρι σήμερα ο δήμος δεν έχει βοηθήσει πολύ. Είναι ο τρίτος άνθρωπος που καίγεται ζωντανός» σημείωσε η κ. Σιολή και πρόσθεσε: «Εδώ είναι από τον σεισμό του 1999 και είναι άποροι. Υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ για αυτό και έναν χρόνο τώρα ζητάμε να γίνει απογραφή. Η πλειοψηφία των κατοίκων εδώ, δεν έχουν ρεύμα. Ο άνθρωπος αυτός είχε γκαζόσομπα».

Φαίνεται ότι 5 χρόνια μετά την τραγωδία της Λάρισας άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν επειδή απλώς προσπαθούν να ζεσταθούν και να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Οι ξεχασμένοι κάτοικοι του στρατοπέδου Καποτά

Ο οικισμός με τα κοντέινερ στο στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι φτιάχτηκε το 1999 για να στεγάσει τους σεισμόπληκτους από το σεισμό της Πάρνηθας. Με τα χρόνια οι περισσότεροι έφυγαν από τον οικισμό, όμως μερικοί συνέχισαν να μένουν.

Άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν ότι έχουν φύγει οι σεισμόπληκτοι και ότι κυρίως μένουν εκεί άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί χωρίς να είναι σεισμόπληκτοι, ενώ υποστηρίζουν ότι είναι ένας χώρος παραβατικότητας και εγκληματικότητας.

Από τη μεριά τους οι ίδιοι οι κάτοικοι , που έχουν φτιάξει και το Σύλλογο «Άξιο Εστί» υποστηρίζουν ότι η παραβατικότητα αφορά μικρό ποσοστό και ότι βρέθηκαν εκεί ακριβώς επειδή δεν υπήρχε άλλο μέρος για να πάνε.

Οι περισσότεροι είναι φτωχοί και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η συνολική οφειλή έφτασε το 2017 τα 3.000.000 ευρώ. Κάποια στιγμή η Περιφέρεια Αττικής, υπό τη Ρένα Δούρου, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να καλύψει το ποσό αυτό, όμως μετά υποστήριξε ότι υπάρχουν τεχνικά και νομικά θέματα για να γίνει κάτι τέτοιο.

Τότε ανακοινώσεις σήμερα σιωπή

Το τραγικό περιστατικό δείχνει ότι παρότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα ακραία φτώχειας και άνθρωποι να πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το χειμωνιάτικο κρύο.

Μόνο που τότε είχαμε ανακοινώσεις και θόρυβο και καταγγελίες για την ανάλγητη μνημονιακή πολιτική, ενώ σήμερα, παρότι έχουμε να κάνουμε επί της ουσίας με την ίδια πολιτική σκληρής λιτότητας, υπάρχει σιωπή. Η είδηση έχει περάσει σχεδόν στο περιθώριο της δημοσιότητας.

Και φυσικά δεν έχει βγει καμιά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο περιστατικό. Ίσως γιατί θα είναι κάπως δύσκολο να καταγγείλει τη δική του κυβέρνηση…

Το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ενώ ο Πάνος Καμμένος μιλούσε στα τηλεπαράθυρα για ηθικούς αυτουργούς για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα. Ας θυμηθούμε ορισμένες από τις ατάκες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Παπαδημούλης: 2 νέοι νεκροί, 3 κινδυνεύουν από μαγκάλι στην Ελλάδα του 2013. Ωρα για εγρήγορση, αλληλεγγύη και αγώνα κόντρα στην αναισθησία του «χορτάτου».

Εφημερίδα Αυγή: Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος όταν άλλοι κοιμούνται γύρω από ένα μαγκάλι.

Κώστας Ζαχαριάδης: Θάνατος από μαγκάλι στην Ελλάδα το 2013. Τ’ ακούς γιαγιά;

Κώστας Βαξεβάνης: Οι φοιτητές στη Λάρισα πέθαναν από έλλειψη γνώσης. Δεν γνώριζαν ποιοι θα τους καταδίκαζαν να ζουν με μαγκάλια το 2013.

Που είναι άραγε όλοι αυτοί για τον συνάνθρωπό μας που έχασε τη ζωή του από μια σόμπα;

Σήμερα κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει κάτι για τη μερίδα των πολιτών που περνούν δύσκολα, ακόμη και τώρα που… βγήκαμε από τα μνημόνια.