Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ψάχνουν «δεκανίκια» στο «παλαιό ΠΑΣΟΚ»

Ψάχνουν «δεκανίκια» στο «παλαιό ΠΑΣΟΚ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε ανενεργές και διάσπαρτες δυνάμεις με αριστερό και κεντροαριστερό πρόσημο. Στόχος, να συγκροτηθούν δυναμικά και μαχητικά ψηφοδέλτια σε μεγάλους δήμους.

Τις διάσπαρτες και ανενεργές πολιτικά δυνάμεις με αριστερό και κεντροαριστερό πρόσημο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να προσεγγίσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να συγκροτηθούν πιο δυναμικά και μαχητικά ψηφοδέλτια σε μεγάλους δήμους και σε βασικές πρωτεύουσες νομών, ενώ το ίδιο θα γίνει και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 Για να μην τορπιλιστεί το κεντρικό σχέδιό του για δημιουργία ευρύτερου μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων και ουσιαστικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, αναλαμβάνει δράση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει ο κίνδυνος το σχέδιό του να τορπιλιστεί, καθώς δεν υποστηρίζεται σε δήμους – πρωτεύουσες νομών από ορισμένους υπουργούς, παίρνει το παιχνίδι πάνω του και εξετάζονται προσεκτικά αρκετές υποψηφιότητες με γνώμονα εάν μπορούν να υπηρετήσουν το αναγκαίο άνοιγμα σε ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς.

Ήδη, αυτή η επιχείρηση, που είναι στο πνεύμα του πρωθυπουργικού σχεδίου, ξεκίνησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε μεγάλη σύναξη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να συσπειρωθούν δυνάμεις που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Στη σύναξη αυτή, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη, αλλά και στελεχών από το ΚΙΝΑΛ, εν αγνοία της ηγεσίας, όπως π.χ. του Γιάννη Μαγκριώτη, του Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και του Κώστα Παπαδόπουλου κ.ά. συμφωνήθηκε η ανάγκη να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση σε ένα πρόσωπο ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην περιφέρεια, για την οποία δεν θα είναι υποψήφιος ο Μπόλαρης. Το ίδιο σκεπτικό υπάρχει και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό, αποφάσισε ότι υποψήφια με το κυβερνών κόμμα θα είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης θα είναι το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, ενώ θετικά είδαν στην Κουμουνδούρου και το κάλεσμα του Γιάννη Μπουτάρη που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι για συμπόρευση. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα αξία στην περιοχή, ζήτησε να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου και ουσιαστικά «έκλεισε το μάτι» στην υποψηφιότητα Νοτοπούλου, για την οποία υπάρχει θετική εικόνα στην πόλη. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συμμαχία με την παράταξη Πρωτοβουλία του Μπουτάρη, αλλά και τους Οικολόγους που κατέρχονται με υποψήφιο τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, αλλά και ανεξάρτητους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Στην Πολιτική Γραμματεία εκτός από τη στρατηγική και το πολιτικό σχέδιο για τις ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι και το θέμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, συζητήθηκαν και τα αυτοδιοικητικά (σ.σ.: όλες οι υποψηφιότητες στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους θα τεθούν προς έγκριση στην ΚΕ) και κυρίως ο Δήμος της Αθήνας. Για τον πρώτο δήμο της χώρας ασχολείται προσωπικά ο Πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη. Βεβαίως, όπως και στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην Αθήνα, θα γίνει και συζήτηση του Σκουρλέτη με τη δημοτική παράταξη της Αθήνας Ανοιχτή Πόλη.

Επί των ευρωεκλογών, ο βασικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Αριστεράς, όπως αναφέρουν ανώτερες κομματικές πηγές, είναι να συγκροτηθεί, όπως και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς και τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού μέσα από συμμαχίες και συνεργασίες με τους Πράσινους και με τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας.

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024