Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο κάλεσμα ακροδεξιών σε καταλήψεις σχολείων και πορείες

Νέο κάλεσμα ακροδεξιών σε καταλήψεις σχολείων και πορείες

Ακροδεξιές ομάδες που δρουν στις περιοχές αυτές εκμεταλλεύονται το πατριωτικό αίσθημα και τον αυθορμητισμό νεαρών μαθητών, υποκινώντας τους να προχωρήσουν σε καταλήψεις σχολείων, με πρόσχημα το «Μακεδονικό» και τη δολοφονία Κατσίφα

«Καμπάνια» για να γίνει κατάληψη σε σχολεία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες μέσω των social media αλλά και μηνυμάτων SMS.

Ακροδεξιές ομάδες που δρουν στις περιοχές αυτές εκμεταλλεύονται το πατριωτικό αίσθημα και τον αυθορμητισμό νεαρών μαθητών, υποκινώντας τους να προχωρήσουν σε καταλήψεις σχολείων, με πρόσχημα το «Μακεδονικό» και τη δολοφονία Κατσίφα.

Μέχρι στιγμής, οι καταλήψεις δεν έχουν την αποδοχή των μαθητών αλλά προκαλεί πολλά ερωτήματα το πώς πραγματοποιούνται και ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτούς. Με μία ματιά στις ιστοσελίδες ωστόσο, οι οποίες απηχούν ακροδεξιές απόψεις, φαίνεται ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Στο SMS που φέρεται να διακινείται σε κινητά μαθητών αναφέρεται: «Έκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».

Την ίδια ώρα, μια ομάδα στο Facebook, η οποία υπογράφει ως «Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία», απευθύνει κάλεσμα για πραγματοποίηση πορείας, επίσης, στις 29 Νοεμβρίου.

Οι μαθητές δίνουν ραντεβού για τις 11:00 την Πέμπτη στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στον ρ/σ  88,6 ο Γιάννης Λαθήρας, πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε στοχοποίηση μαθητών και καθηγητών που αντιδρούν στις καταλήψεις στις οποίες καλούν ακροδεξιοί.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για προσπάθειες φασιστικών ομάδων να επιβάλλουν λουκέτο σε σχολεία της βόρειας Ελλάδας με πρόσχημα το Μακεδονικό, ενώ καταλόγισε ανοχή και σιωπή στο Υπουργείο Παιδείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Τέτοιου τύπου καταλήψεις έχουν ήδη εκδηλωθεί σε σχολεία της Κατερίνης και επεκτάθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες κ.λπ. ενώ είχε προηγηθεί η κατάληψη στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα με πρόφαση τον θάνατο Κατσίφα. Όπως φαίνεται, ακροδεξιές οργανώσεις και η Χρυσή Αυγή προσπαθούν να καπηλευτούν τη συγκυρία και να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Γαβρόγλου: Να απομονωθούν οι φασιστικές κραυγές

Σε επίσημη αντίδρασή του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απηύθυνε έκκληση στα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων «να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές».

Στη δήλωσή του, ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι «το σχολείο είναι και θα παραμείνει προπύργιο ελεύθερου στοχασμού, κριτικής σκέψης και προάσπισης των δημοκρατικών αξιών» και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς «να καταδικάσουν απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς «ναι μεν αλλά» και δικαιολογίες, τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους».

«Το τελευταίο διάστημα, φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία» ανέφερε ο υπουργός. «Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με «απεσταλμένους» τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν το διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους. Κι όλα αυτά την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία της εγκληματικής τους δράσης».

Ο κ. Γαβρόγλου πρόσθεσε ότι «ο φασισμός είναι συνώνυμο της βίας, της τρομοκράτησης, του σκοταδισμού, της ανελευθερίας» και κάλεσε τη νέα γενιά να μην επιτρέψει «να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας», ούτε να δράσουν φασιστικές συμμορίες στις γειτονιές.

«Θυμίζουμε ότι η μόνη απάντηση στον φασισμό είναι το «όχι» της κοινωνίας και της νεολαίας μας» κατέληξε.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024