Βήματα προς τα… πίσω κάνει η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα στο θέμα της «ιερής συμφωνίας» που αφορά στο μισθολογικό των κληρικών και τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας βλέποντας να γιγαντώνεται οι αντιδράσεις από μητροπολίτες και απλούς ιερείς.
Μπορεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι να έλεγαν προ ημερών ότι θα προχωρούσαν σε μονομερείς ενέργειες όσο αφορά στη νομοθέτηση επί των θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, ωστόσο φαίνεται ότι οι … απειλές αυτές έδωσαν τη θέση τους σε έναν εξαντλητικό διάλογο με χρονικό ορίζοντα – όπως λέει η κυβέρνηση – τις εκλογές.
Η κυβέρνηση πάντως, δεν έχει να διαχειριστεί μόνο τις αντιδράσεις εκ μέρους της ιεραρχίας αλλά και αυτές από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για τον λόγο αυτό
αντιπροσωπεία Ιεραρχών από το Φανάρι θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους για να ενημερωθεί για τις θέσεις της κυβέρνησης εκφράζοντας και από κοντά την έντονη ενόχληση του Πατριάρχη.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη συνάντηση με αντιπροσωπεία της  Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα έχει σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η συνάντηση με τους Μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Διευκρινήσεις από Γαβρόγλου

Ο υπουργός Παιδείας πάντως στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο, υποστήριξε ότι «ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις» και πρόσθεσε σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ιερείς ότι «θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψή τους».

Γράψτε το σχόλιό σας