Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανηγυρισμοί Τσίπρα για συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές

Πανηγυρισμοί Τσίπρα για συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

«Φέρνουμε ένα νομοσχέδιο με το οποίο κάνουμε μία σημαντική διόρθωση» τόνισε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελευθέρους επαγγελματικές, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας «και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κατόρθωμα αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χαρακτηρίστηκε όπως είπε από κάποιους ως λαιμητόμος. «Ήταν και και είναι η αιτία που βρισκόμαστε σε μία πορεία ανάκαμψης της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός  επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά. «Και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους. Βγήκαμε από τα μνημόνια, διασώζουμε τις συντάξεις, δίνουμε τα αναδρομικά και μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς:

– μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

– βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες

– μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.  

Αυτή η δέσμη μέτρων, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι μια έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση.Είναι ενταγμένη, σε μια στρατηγική που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια». 

Αντίθετα με τις« κασσάνδρες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας,  είπε ότι δεν θα εφαρμοστεί ένα αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. «Το κυριότερο είναι ότι όχι μόνο δεν θα κοπούν αλλά και 500.000 συνταξιούχοι, από 1/1/19 θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά περίπου 20 ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια ανέφερε ορισμένα παραδείγματα για τις επικείμενες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως είπε:

– Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

– Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα περίμενε να δει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θαρραλέο» από την πλευρά του». Όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός, «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι’ αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να κατατροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε».

Ο κ. Τσίπρας στο τέλος της ομιλίας του σημείωσε ότι «εμείς δεν φέραμε ένα 4ο μνημόνιο όπως έλεγε η ΝΔ αλλά ένα μνημόνιο με το λαό το οποίο θα μας δεσμεύει από εδώ και στο εξής για να μειώσουμε και άλλο την ανεργία και να κάνουμε πράξη την δίκαιη ανάπτυξη». Το Φθινόπωρο του 2019, κατέληξε, «θα επικυρώσουμε το μνημόνιο με το λαό για να πάμε τη χώρα ακόμη πιο μπροστά».

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη την αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού. «Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε» σημείωσε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024