Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατέθεσε το μεσημέρι τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019 και την εισηγητική του έκθεση, με την αντιπολίτευση να τον αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις και έντονη κριτική.

Το κυβερνητικό αφήγημα περί πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού που αποτελεί, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Χουλιαράκης, το «πρώτο, κρίσιμο βήμα αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής» και «λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης», αμφισβητήθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε 4 συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Πέραν από την ακύρωση του μέτρου της περικοπής -τονίζω ότι πρόκειται για ακύρωση και όχι αναστολή- του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος, από το 2008, που περιλαμβάνει μια καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, της τάξης των 910 εκατομμυρίων ευρώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και τόνισε ότι «αυτά τα 910 εκατομμύρια ευρώ είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο φιλική, προς την ανάπτυξη, κατεύθυνση αλλά και πιο φιλική προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής».

Ο Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε στο σημείο αυτό τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματικών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Αναφέρθηκε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 24 ετών ως «ένα πολύ φιλικό μέτρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ μίλησε και για την πρόβλεψη για 400 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα καλυφθεί η εισαγωγή του νέου επιδόματος στέγασης και σε μέτρα όπως η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ή η ενίσχυση των προγραμμάτων ειδικής αγωγής.

«Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο κρίσιμο βήμα. Δεν εξαντλείται η προσπάθεια. Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης» είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Επιφυλάξεις και κριτική από την αντιπολίτευση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων. «Σας το λέω ευθέως. Η ΝΔ χαίρεται για τη μη περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε ότι η ελληνική κοινωνία, σε αυτή τη συγκυρία δεν άντεχε περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε όμως ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσατε, θα οδηγήσει σε αντίληψη των αδιεξόδων που η οικονομική σας πολιτική δημιουργεί. Θα ευχόμουν να διαψευσθώ από τη συζήτηση και την τελική της κατάληξη αλλά φοβούμαι ότι αυτό δεν θα συμβεί» είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Χαίρομαι που η αντιπολίτευση χαιρετίζει τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης για την ακύρωση του μέτρου περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2019» απάντησε ο Γιώργος Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι θα περίμενε από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί αφού μελετήσει τον προϋπολογισμό.

«Δεν είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός δεδομένου ότι είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που έχουν πιάσει ταβάνι, θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις αλλαγές στο Δημόσιο» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και προέτρεψε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα:

«Ας κρατάμε μικρό καλάθι, σε σχέση με το αντιμνημονιακός προϋπολογισμός. Υπάρχει και η προειδοποίηση για τα κέρδη από το ευρωσύστημα και όλα αυτά εξαρτώνται από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όλα αυτά θα ελεγχθούν».

Τόνισε, επίσης, ότι για να πετύχει ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα αναπτυξιακός.

«Χαρακτηρίζεται από την κυβέρνησή σας ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Θα έπρεπε να μιλάμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Έχουν υπογραφεί δεσμεύσεις οι οποίες συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, έχει κεντρικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Από εκεί που μιλούσαμε για ελλείμματα, φτάσαμε στο άλλο άκρο. Να κυνηγούμε ανέφικτα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι καμία χώρα για τόσα πολλά χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5%.

«Είναι κεντρικός στόχος για διαπραγμάτευση να πέσει στο 2% για να μπορέσει να γίνει πράγματι αναπτυξιακός ένας προϋπολογισμός» είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει κυκλική ανακύκλωση της φτώχειας.

«Αυτή η ιστορία του μεταμνημονιακού προϋπολογισμού και της μεταμνημονιακής εποχής είναι ειρωνεία. Η μεταμνημονιακή εποχή με 700 νόμους να ισχύουν στο ακέραιο και να μην καταργείται κανένας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και πρόσθεσε ότι ο «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και η μεταμνημονιακή εποχή» έχουν δεσμεύσεις μέχρι 2060, με μέτρα για τα πλεονάσματα, με μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2019 και από το 2020.

Κατήγγειλε δε ότι τα μέτρα αυτή θα είναι μονομερή αφού θα λειτουργούν μόνο υπέρ του κεφαλαίου.

«Μεταμνημονιακή εποχή αλλά ισχύει η σιδερένια επιτροπεία από την πλευρά της ΕΕ. Άρα είναι ένας μύθος. Όλα έχουν αποφασιστεί και απλά μένει ο τίτλος» είπε ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος κατήγγειλε επίσης ότι κατατίθεται σήμερα ένας σκληρός, βαθιά ταξικός προϋπολογισμός γιατί και αυτός παίρνει πολλά δισ. από τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τα λαϊκά στρώματα, μέχρι του σημείου να καταργεί και το ΕΚΑΣ και από την άλλη δίνει ακόμα περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο κ. Παφίλης αναφέρθηκε και στις συντάξεις. «Η ΝΔ χαιρετίζει. Κόψατε 15 φορές εσείς και 15 φορές ο ΣΥΡΙΖΑ τις συντάξεις και πανηγυρίζετε που δεν κόβονται και άλλο. Αυτό είναι αίσχος για εμάς! Αίσχος! Κοροϊδεύετε έναν λαό ολόκληρο. Αλλά θα σας δώσει απάντηση ο ελληνικός λαός και πρέπει να δώσει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο