Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ με την οργή της κοινωνίας και την σκληρή πραγματικότητα

Η κυβέρνηση… ΣΥΡΙΖΑ με την οργή της κοινωνίας και την σκληρή πραγματικότητα

Οι διαδοχικές αποδοκιμασίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου δείχνουν ότι το κυβερνητικό αφήγημα δεν περνάει στην κοινωνία

Για τους ανθρώπους της Αριστεράς το Πολυτεχνείο έχει μια ιδιαίτερη φόρτιση. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς προέρχονταν από το δυναμικό που είχε πάρει μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Όμως και τα επόμενα χρόνια η Αριστερά διατήρησε μια ειδική σχέση με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Ο τριήμερος εορτασμός, με τα τραπεζάκια, τις αφισοκολλήσεις και την προσπάθεια για όσο πιο μαζικά μπλοκ στη διαδήλωση αντιμετωπιζόταν ως κορυφαία στιγμή πολιτικοποίησης.

Όσες και όσοι είχαν ενεργή στράτευση σε αυτή την υπόθεση, έχουν περάσει πολλές κρύες και υγρές μέρες του  Νοέμβρη στα τραπεζάκια ή περιμένοντας να ξεκινήσει η διαδήλωση, ή προσπαθώντας να «ζυμώσουν» κάποια «επιρροή» που είχε κοντοσταθεί για να χαζέψει το κομματικό υλικό.

Όλοι αυτοί έχουν ο καθένας να πει και μια ιστορία είτε από την ίδια την εξέγερση είτε από τους μετέπειτα εορτασμούς. Γι’ αυτό και συχνά βλέπει κανείς σε προσωπικές ιστοσελίδες με ξεχωριστή περηφάνια να εμφανίζονται και οι σχετικές φωτογραφίες.

 

Μια τραυματική εμπειρία για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Εάν ισχύουν όλα αυτά, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο τραυματική ήταν η εμπειρία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Από τη μια είχαμε τις εικόνες με τους προπηλακισμούς που δέχτηκε από νεολαίους η αντιπροσωπεία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πήγε να καταθέσει στεφάνι, με ορισμένους μάλιστα να έχουν περάσει στο παρελθόν και από καθοδηγητικές θέσεις στη νεολαία.

Από την άλλη είχαμε, την αποκαρδιωτική εικόνα του μπλοκ στη ΣΥΡΙΖΑ στη διαδήλωση. Συγκεντρώθηκε μακριά από τους υπόλοιπους διαδηλωτές, μια που η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων ήταν σε αντικυβερνητική κατεύθυνση, περπάτησε μόνο του και όταν έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία δέχτηκε μαζικές αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους και προπηλακισμούς που θα μπορούσαν να είχαν «ξεφύγει».

Η σκέψη ότι ανάλογη μεταχείριση είχαν κατά καιρούς και οι εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας, υποθέτουμε ότι δεν θα τους ήταν ιδιαίτερα παρήγορη, ιδίως από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται πως σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, τους αντιμετωπίζει ως απλώς ένα ακόμη κόμμα εξουσίας που εφαρμόζει πολιτικές που λίγο – πολύ τις υπαγορεύουν οι δανειστές.

Το κυβερνητικό αφήγημα δεν περνάει στην κοινωνία

Το σημείο αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν περνάει το κεντρικό αφήγημα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ότι εκπροσωπεί μια «προοδευτική πρόταση» προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Δεν πείθεται η κοινωνία, δηλαδή, ότι σήμερα η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στα κατώτερα στρώματα να ανακτήσουν ένα μέρος τουλάχιστον των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, ούτε αισθάνεται ότι έχουμε μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά που θα διαμορφώσει όρους οικονομικούς μεγέθυνσης που θα καταστήσουν δυνατή και την αναδιανομή προς όφελος των ασθενέστερων.

Αντίστοιχα, και αυτό ίσως να είναι πιο σημαντικό, δεν πείθουν ότι εκπροσωπούν κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κόμματα, αυτά που συνήθως ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «μνημονιακά» με έντονα απαξιωτικό τρόπο, ακόμη και τώρα που έχει ψηφίσει και εφαρμόσει μέχρι κεραίας και το δικό του μνημόνιο.

Γιατί είναι ένα πράγμα να μην μπορείς να τηρήσεις τις υποσχέσεις σου, κάτι που π.χ. το Σεπτέμβριο του 2015 ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε ως αναγκαστική επιλογή χωρίς εναλλακτική, και άλλο να σε βάζουν στο «ίδιο κάδρο» με τα κόμματα που υποτίθεται ότι αντιπαλεύεις.

Και αυτό θα έπρεπε να είναι το πιο ανησυχητικό για την ηγετική ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως σήμερα που υποτίθεται ότι προσπαθεί να χαράξει διαχωριστικές γραμμές ενόψει εκλογών και να πείσει ότι ανεξαρτήτως κυβερνητικού έργου, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα άλλο ύφος και ήθος εξουσίας.

Μόνο που τα κόμματα που εκφράζουν άλλο ύφος και ήθος της εξουσίας δεν καταλήγουν μετά να είναι στο στόχαστρο τέτοιων αντιδράσεων σαν κι αυτές που υφίστανται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που πέφτουν πάνω σε ανθρώπους που δεν είναι κομματικά μέλη.

Ο χειμώνας της δυσαρέσκειας

Γιατί με την ανάπτυξη να παραμένει αναιμική, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να εκτινάσσονται στα ύψη, με την ανεργία να είναι ακόμη υψηλή, με τη λιτότητα διαρκή και την ανασφάλεια (για μια σειρά από ζητήματα από την εργασία μέχρι την πρώτη κατοικία) να μην έχει μειωθεί, σε συνδυασμό με τα διάφορα σημάδια αλαζονείας της εξουσίας, επόμενο είναι η κοινωνία να αντιδρά και να βάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του στο στόχαστρο.

Με αποτέλεσμα αυτό που η κυβέρνηση οραματιζόταν ως μια όλο και πιο αισιόδοξη προεκλογική εκστρατεία να εξελίσσεται μέρα τη μέρα στην προοπτική ενός οδυνηρού χειμώνα της δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024