Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στον «αέρα» η προστασία της πρώτης κατοικίας

Στον «αέρα» η προστασία της πρώτης κατοικίας

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την τύχη 135.639 υποθέσεων που εκκρεμούν

Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών καθώς από την αρχή του 2019 παύει να ισχύει το «δίχτυ προστασίας» που προσέφερε ο νόμος Κατσέλη.

Απομένουν 43 ημέρες πριν τη λήξη ισχύος των έκτακτων μέτρων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες και οφειλέτες και κανείς δεν ξέρει εάν θα παραταθούν ή αν θα αντικατασταθούν με άλλα νομοθετήματα έως το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή αιτήσεις προσφυγής στο νόμο Κατσέλη, υποβάλλουν στο παρά πέντε της εκπνοής του νόμου δανειολήπτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της παροχής προστασίας, αλλά κυρίως τη χρονική ασυλία για την αποπληρωμή οφειλών προς τις τράπεζες.

Οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, όπως «Το Βήμα της Κυριακής», εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία. Η προστασία αυτή εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και παρότι ο Γιάννης Δραγασάκης έχει αναφερθεί σε αντικατάστασή τους, εάν χρειαστεί, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένας εναλλακτικός σχεδιασμός.

Το θέμα θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ανάλογα με τον βαθμό αποσυμφόρησης των αιτήσεων των δανειοληπτών προς τα Ειρηνοδικεία για ρυθμίσεις των οφειλών τους. Γύρω στις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρόσφατων τροποποιήσεων του νόμου και, αφού υπάρξει και ενημέρωση των θεσμών, θα αποφασιστεί εάν θα πάρει παράταση το σκέλος του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για προστασία κύριας κατοικίας.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν δηλαδή αυτές που δεν είχαν εκδικαστεί οριστικά από τότε που έγιναν οι αιτήσεις των οφειλετών ανέρχονταν σε 135.639. Οι εκτιμήσεις είναι πως με την ενεργοποίηση των αλλαγών του νόμου, η αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων επιτυγχάνεται, αλλά ταυτόχρονα εκδηλώνονται και τάσεις αύξησης των αιτήσεων προσφυγής στον νόμο καθώς μερίδα των δανειοληπτών είναι πεπεισμένη πώς δεν θα δοθεί παράταση.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024