Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο

Τα εκτεταμένα επεισόδια άφησαν πίσω τους εικόνα καταστροφής, καθώς έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές σε δρόμους των Εξαρχείων, καθώς και εντός του Πολυτεχνείου όπου μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών «ταμπουρώθηκε» αμέσως μετά τη λήξη της πορείας και χρησιμοποιούσε το χώρο ως ορμητήριο για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια αμέσως μετά το τέλος της ειρηνικής πορείας για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, βρίσκονταν σε εξέλιξη επεισόδια τόσο έξω από το Πολυτεχνείο όσο και στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και Τσαμαδού, όπου υπάρχουν ακόμη εστίες φωτιάς.

Τα εκτεταμένα επεισόδια άφησαν πίσω τους εικόνα καταστροφής, καθώς έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές σε δρόμους των Εξαρχείων, καθώς και εντός του Πολυτεχνείου όπου μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών «ταμπουρώθηκε» αμέσως μετά τη λήξη της πορείας και χρησιμοποιούσε το χώρο ως ορμητήριο για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ βρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα, καθώς και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ για να δώσουν συγχαρητήρια στους αστυνομικούς, οι οποίοι παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει, δεν κατάφεραν να αποφύγουν για ακόμη μια χρονιά τα εκτεταμένα επεισόδια.

Βόμβες μολότοφ, χημικά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, πετροπόλεμος, οδοφράγματα, καθώς και δεκάδες εστίες φωτιάς συνέθεσαν το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας.

Στην προσπάθειά της η αστυνομία να περιορίσει το μέτωπο των επιθέσεων, «επιστράτευσε» δύο υδροφόρες, γνωστές και ως «αύρες» (ειδικό θωρακισμένο υδροφόρο όχημα), κάνοντας ρίψεις νερού αρκετές φορές έξω από την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου, γεγονός που φαίνεται πως δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους αντιεξουσιαστές.

Επεισόδια σημειώθηκαν, επίσης, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ ένταση υπήρξε μετά την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ έξω από τη ΓΑΔΑ, με την αστυνομία να προχωρά σε 22 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Το in.gr βρέθηκε στο σημείο, όπου κατέγραψε τα γεγονότα λεπτό προς λεπτό.

Μάχη σώμα με σώμα σε Πολυτεχνείο και Εξάρχεια

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε πάρει η ΕΛ.ΑΣ με 5.000 αστυνομικούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο, λίγο μετά τις 7:00 το βράδυ τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο έγιναν πάλι χώρος επεισοδίων με τους αντιεξουσιαστές που εμφανίστηκαν πανέτοιμοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες, καδρόνια και εκατοντάδες μολότοφ να σπάνε και να καταστρέφουν τα πάντα.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες στην αρχή κρατούσαν στάση αναμονής, έδιναν μάχη να περιορίσουν τις επιθέσεις, μεγαλύτερο μέρος των οποίων πραγματοποιούνταν από το χώρο του Πολυτεχνείου και περιμετρικά αυτού.

Με τροχό δε, κάποιοι επιχείρησαν να κόψουν τα κάγκελα του ιδρύματος, προκαλώντας υλικές ζημιές στις πόρτες καθώς και στην κεντρική πύλη, ενώ σε κίνηση ασέβειας έκαψαν μια ελληνική σημαία.

Παράλληλα, κάποιες άλλες ομάδες αντιεξουσιαστών προσπάθησαν να προσεγγίσουν το χώρο και να εισέλθουν στο Πολυτεχνείο, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να τους αποτρέπουν.

Οι βόμβες μολότοφ μέχρι αργά το βράδυ έπεφταν βροχή, με αποτέλεσμα πολλοί κάδοι απορριμάτων να έχουν πάρει φωτιά και να έχουν σημειωθεί πολλές υλικές ζημιές.

Στην προσπάθειά της η Αστυνομία να περιορίσει το μέτωπο, «επιστράτευσε» ειδικά θωρακισμένα υδροφόρα οχήματα, τα οποία πραγματοποίησαν ρίψεις νερού έξω από την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου. Απαντώντας, οι αντιεξουσιαστές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα αποπνικτική, ενώ η εκτεταμένη χρήση χημικών γύρω από το Πολυτεχνείο είχε γίνει αισθητή μέχρι την Ομόνοια και την 3ης Σεπτεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε από Dionisis Vithoulkas στις Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

Ενταση στα Εξαρχεια

Δημοσιεύτηκε από Dionisis Vithoulkas στις Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

Ειρηνική πορεία και αποδοκιμασίες κατά μελών του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «κλεφτοπόλεμος» περιορίστηκε κατά κύριο λόγο στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ήταν απολύτως ειρηνική, με χιλιάδες πολίτες να δίνουν το «παρών» και να στέλνουν μήνυμα εναντίον του φασισμού και υπέρ της δημοκρατίας.

Με κεντρικά συνθήματα «Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό», και «τόσα χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73»  φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, φορείς, σωματεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην οποία βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολούθησαν μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπα με διαδηλωτές που φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα. Η ένταση κλιμακώθηκε, με κάποιους από τους διαδηλωτές να πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώθηκαν και σπρωξίματα και διαγκωνισμοί.

Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που δέχθηκε την φραστική -και όχι μόνο- επίθεση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Παναγιώτης Ρήγας, Αννέτα Καββαδία, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Τρύφων Αλεξιάδης.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024