Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οργή και πόνος στην Μάνδρα: «Μας εγκατέλειψε η Πολιτεία», λένε οι κάτοικοι

Οργή και πόνος στην Μάνδρα: «Μας εγκατέλειψε η Πολιτεία», λένε οι κάτοικοι

Η οργή και ο πόνος των κατοίκων στην Μάνδρα αποτυπώθηκε και στο ρεπορτάζ του Σκάι. Η Σάσα Σταμάτη, δημοσιογράφος που ζει στην περιοχή, αποτύπωσε τα συναισθήματα των κατοίκων οι οποίοι λένε ότι έχουν ξεχαστεί από την Πολιτεία: «Καταστραφήκαμε ολοσχερώς, μας έδωσαν 5.000 ευρώ και μ’ αυτά προσπαθούμε να ζήσουμε. Ακόμη και τα ρούχα που φοράμε είναι δανεικά, λέει 90χρονος ο οποίος έχασε δύο σπίτια στην καταστροφική πλημμύρα

Πόνος, οργή, αγανάκτηση, απελπισία. Αυτά είναι μερικά από τα συναισθήματα των κατοίκων της Μάνδρας, ένα χρόνο μετά την απόλυτη καταστροφή που προκάλεσε το θάνατο 24 ανθρώπων.

Οι άνθρωποι εκεί προσπαθούν χωρίς τη στήριξη της πολιτείας να επουλώσουν τις πληγές τους, και ταυτόχρονα ζουν με το φόβο μιας νέας καταστροφής. Αλλωστε, τα αντιπλημμυρικά έργα που τόσο πολύ διαφήμιζε η κυβέρνηση και η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου θα τελειώσουν… την Ανοιξη. Ενώ οι κατεδαφίσεις που θα γίνονταν περιορίστηκαν σε μια… καντίνα.

Η οργή και ο πόνος των κατοίκων στην Μάνδρα αποτυπώθηκε και στο ρεπορτάζ του Σκάι. Η Σάσα Σταμάτη, δημοσιογράφος που ζει στην περιοχή, αποτύπωσε τα συναισθήματα των κατοίκων οι οποίοι λένε ότι έχουν ξεχαστεί από την Πολιτεία: «Καταστραφήκαμε ολοσχερώς, μας έδωσαν 5.000 ευρώ και μ’ αυτά προσπαθούμε να ζήσουμε. Ακόμη και τα ρούχα που φοράμε είναι δανεικά, λέει 90χρονος ο οποίος έχασε δύο σπίτια στην καταστροφική πλημμύρα.

Τα έργα, οι παρεμβάσεις της Πολιτείας είναι ελάχιστες, μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει βοηθήσει στο να αλλάξει κάπως η εικόνα της πόλης.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα» οι σφραγισμένες επιχειρήσεις και κατοικίες προδίδουν την εγκατάλειψη, ενώ τα λόγια όσων κατάφεραν – ή ακόμα προσπαθούν – να ορθοποδήσουν μαρτυρούν ανασφάλεια και αγωνία ενόψει του χειμώνα.

Ο φόβος τυχόν νέων χειμάρρων κυριαρχεί στη σκέψη των κατοίκων, που έζησαν άλλωστε νέα πλημμυρικά φαινόμενα τον περασμένο Ιούνιο (όταν ενεργοποιήθηκαν επιπλέον ρέματα) και τελικά είδαν τα αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη να ξεκινούν τον Αύγουστο. Εργασίες οι οποίες δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από τον Ιούνιο του 2019.

Τις αμέλειες των αρμόδιων φορέων, την κωλυσιεργία, το μπάχαλο με τα οικονομικά βοηθήματα προς τους πληγέντες και τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις, δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής, κατήγγειλαν χθες πλημμυροπαθείς που προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο. Ανάμεσά τους ορισμένοι μαυροφορεμένοι συγγενείς των θυμάτων, όπως η Χαρούλα Μακαρούνα, μητέρα του 36χρονου οδηγού φορτηγού Γιώργου Μακαρούνα: «Ξεχασμένοι ήμασταν και παραμένουμε. Πρέπει να χαθούν και άλλες ζωές λόγω της καθυστέρησης των έργων για να βάλουν μυαλό οι υπεύθυνοι; Πρέπει να ξαναπνιγούμε για να μας θυμηθούν; Δεν με νοιάζουν τα λεφτά εμένα, ας τα φάνε! Θέλουμε ασφάλεια». Αλλοι πλημμυροπαθείς διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν αποζημιωθεί δίκαια όλοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες, ότι υπάρχουν πληγέντες που δεν έχουν λάβει καν το επίδομα για την οικοσκευή και ότι επικρατεί σύγχυση με τις λίστες των δικαιούχων και απίστευτη ταλαιπωρία με τα δικαιολογητικά.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024