Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην «πρέσα« ξανά οι τράπεζες

Στην «πρέσα« ξανά οι τράπεζες

Τρεις ελληνικές τράπεζες εκτός Δεικτών MSCI - Τι προβλέπει το σχέδιο Στουρνάρα

Την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει εδώ και καιρό ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος επιβεβαίωσε και η διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) Greece.

Η υποβάθμιση τους στον MSCI Small Cap, που αποφάσισε η MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών της θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου.

Ο λόγος της εξόδου έχει να κάνει με τη μείωση της κεφαλαιοποίησής τους κάτω από το όριο του ενός δισ. δολαρίων. Έτσι, οι τρεις τράπεζες περιλαμβάνονται στο δείκτη MSCI Small Cap, θεωρούνται δηλαδή μικρότερης αξίας μετοχές από τον «μικρό» δείκτη από τον οποίο αφαιρέθηκε η Ελλάκτωρ.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

Μιλώντας στο in.gr το στέλεχος της Βeta Χρηματιστηριακή, Τάκης Ζαμάνης, αναφέρει ότι «οι εκροές είναι μεγάλες και οι μετοχές των τραπεζών αυτών δέχονται μεγάλη πίεση».

Είναι φανερό ότι η ελληνική αγορά θα παρουσιάζει πλέον μικρότερο ενδιαφέρον στους ξένους διαχειριστές.

Τις προβλέψεις της για τις εκροές σε Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank παρουσιάσει η Goldman Sachs μετά την υποβάθμιση των τραπεζών από τον MSCI.

Ο διεθνής οίκος βλέπει για την Eurobank εκροές αξίας 35,2 εκατ. δολαρίων (55,82 εκατομμύρια μετοχές) και για την Εθνική 24,5 εκατ. δολαρίων (16,49 εκατ. μετοχές). Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα 10,47 εκατ. δολάρια (8,5 εκατ, μετοχές). Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha θα υπεραποδόσει.

Αλλά και η Societe Generale είχε προειδοποιήσει ότι οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα θα βρεθούν εκτός δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Ο ξένος οίκος εκτιμούσε ότι η Eurobank θα εξέλθει του δείκτη εξαιτίας της γενικότερης απομείωσης του κλάδου (segment decrease), ενώ για την Πειραιώς και την Εθνική ως αιτία προβάλλεται η μείωση της κεφαλαιοποίησης.

Το σχέδιο Στουρνάρα

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με αυτή την εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να τεθούν οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των επιλογών πολλών μεγάλων ξένων επενδυτών, εάν δεν εφαρμοστούν δραστικές λύσεις στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι «ανάσα» στις τράπεζες ενδέχεται να δώσει το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου μέσω της έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο της ΤτΕ για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, χωρίς την χρήση κρατικών εγγυήσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση η οποία δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το σχέδιο έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM, στη Δ/νση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται, ότι εκτός από την έγκριση όλων των παραπάνω φορέων, η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους κατα 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024