
Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Αποθαρρύνουμε ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης» αναφέρει εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
Απάντηση στις νέες απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της έναρξης γεωτρήσεων από την ExxonMobil στη κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επαναλαμβάνει ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
- Επίσημα ως το 2030 στον Παναθηναϊκό ο Ερνανγκόμεθ (vid)
- Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την παραίτησή του αφήνοντας αιχμές για διαφθορά
- Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, το casus belli, τα F-35 και η «Γαλάζια Πατρίδα»
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε Κρήτη και νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
- Όλα μηδέν στο φιλικό της ΑΕΚ με τη Φίτεσε
- Κως: Ανήλικη ανασύρθηκε νεκρή έπειτα από ανατροπή τζετ σκι στο Μπόντρουμ της Τουρκίας – Αγνοούνται άλλα δύο άτομα






