Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ : Καμία απάντηση από την κυβέρνηση για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ

ΝΔ : Καμία απάντηση από την κυβέρνηση για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ

Επανέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της ΔΕΠΑ και των καταγγελιών του πρώην στελέχους της Θ.Κιτσάκου ότι κορυφαίοι υπουργοί γνώριζαν τι συνέβαινε

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι διά της εκπροσώπου της ζήτησε από το πρωί συγκεκριμένες απαντήσεις για την εμπλοκή τουλάχιστον έξι υπουργών στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και προσθέτει: «Ο κύριος Τσίπρας που ήταν στη Βουλή δεν απάντησε. Ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος που συνήθως πετάει λάσπη πιο γρήγορα από τη σκιά του, θα δώσει απαντήσεις για αυτό το μείζον πολιτικό ζήτημα; Η παριστάνει ότι δεν άκουσε;»

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφερόταν στην υπόθεση της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε στο πρώην στέλεχος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκο, υπογραμμίζοντας: «Οι βαρυσήμαντες σημερινές αποκαλύψεις του κ. Κιτσάκου ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες».

«Οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει  ο κ. Κιτσάκος» αναφέρει η ΝΔ «για το αν, δηλαδή, γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει επίσης πως θα αναδείξει την υπόθεση και «μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται».

Καταπέλτης κατά κορυφαίων υπουργών ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για φερόμενη ζημιά στη ΔΕΠΑ άνω των 115 εκατ. ευρώ.

Κιτσάκος : Η κυβέρνηση γνώριζε τι συνέβαινε με τη ΔΕΠΑ

Στη κυβέρνηση ήξεραν τι συνέβαινε με τη προμήθεια φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ προς την Εταιρεία Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE), συμφερόντων Λαυρεντιάδη, υποστήριξε ο Θεόδωρος Κιτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, από τους Σταθάκη, Φλαμπουράρη έως τους Δραγασάκη και Πιτσιόρλα, αλλά και την τότε ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, ενημερώνονταν για κάθε του κίνηση και είχαν δώσει την έγκρισή τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κιτσάκος ενέπλεξε στην υπόθεση σχεδόν τους πάντες, από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο (Σταθάκη), υπουργούς (Δραγασάκη, Πιτσιόρλα), τις ηγεσίες του ΤΑΙΠΕΔ, τις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ, και διαχέοντας τις ευθύνες, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

– Οι πάντες στη κυβέρνηση γνώριζαν ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη είχε δημιουργήσει πολλά παρένθετα, «εξωτικά» και ανύπαρκτα σχήματα, όπως κυπριακές offshore, όπου είχε μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως «κουφάρι», δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους. Εντούτοις, ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΠΑ πωλούσε αέριο μόνο στην ELFE και όχι στις offshore.

– Από τότε που ανέλαβε, ο ίδιος ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για τη πορεία των οφειλόμενων ποσών προς τη ΔΕΠΑ, και πως αυτά διαμορφώθηκαν από τα 90 εκατ (Δεκέμβριος 2015) σε 115 εκατ ευρώ (Δεκέμβριος 2017).

– Είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του τελευταίου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη και τράπεζες για το πρόβλημα της ΒΦΛ.

– Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ είχαν δώσει τον Μάιο του 2017 την έγκριση για την παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανία μόνο με την πληρωμή κατά 50% σε μετρητά και κατά 50% σε μεταχρονολογημένες επιταγές. Το καθεστώς αυτό πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές, το εγκαινίασε ο ίδιος, το Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από αίτημα των ELFE, που είχαν επικαλεστεί τις δυσκολίες λόγω capital controls.

– Το σχέδιο συμψηφισμού των ακινήτων της ELFE με χρέη της τελευταίας προς τη ΔΕΠΑ ήταν γνωστό στους εμπλεκόμενους υπουργούς, που όπως όμως και ο ίδιος, έτσι κι εκείνοι… έπεσαν από τα σύννεφα, όταν τον Ιούλιο 2016 έμαθαν πως ήταν όλα δεσμευμένα από το 2014, από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Το γεγονός δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, ούτε και της διοίκησης Κιτσάκου.

Ερωτηθείς πάντως αν εκτιμά ότι τον άδειασαν όλοι οι υπουργοί που τόσο καιρό τον παρότρυναν να συνεχίσει να τροφοδοτεί με αέριο την ELFE μέσα από αμφιλεγόμενες πρακτικές, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Τα γνώριζαν όλοι, ενημερώνονταν άμεσα, όταν ένας υπουργός θέλει να παρέμβει, παρεμβαίνει άμεσα, δεν αποτελεί εμπόδιο ο κάθε Κιτσάκος».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024