Να ρίξει τους τόνους, έπειτα από την έκδηλη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου, για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Φανάρι βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ανέφερε πως δόθηκαν εξηγήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για το θέμα, με τον Πατριάρχη να παρουσιάζεται ευχαριστημένος.

«Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα τους μεταφέρω στον πρωθυπουργό» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αναλυτική ενημέρωση προς τον κ. Βαρθολομαίο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες της συζήτησης, ενώ μίλησε για αρχή μιας πολύπλοκης διαδικασίας που θα κρατήσει μεγάλο διάστημα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της συμφωνίας αυτής, ενώ θέλησε να υποβαθμίσει την δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή από το Φανάρι για την «εν κρυπτώ» συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι «αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».

Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι η παρουσία του στο Φανάρι δείχνει την διάθεση της κυβέρνησης για συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ ανέφερε ότι και από την πλευρά του Πατριάρχη υπήρξε διάθεση σύμπραξης στην επίλυση, όπως σημείωσε, ιστορικών εκκρεμοτήτων.

Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για κύμα κοινωνικής αποδοχής της συμφωνίας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις επί του πλαισίου στο οποίο έχουν καταλήξει οι κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος.

Από την πλευρά του Πατριαρχείου, πάντως, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια επίσημη ενημέρωση.