Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διχασμένη η Αμερική μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Διχασμένη η Αμερική μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Το «κύμα αντι-Τραμπ» που είχε προαναγγελθεί, τελικά δεν υπήρξε

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι ψήφισαν χθες Τρίτη για πρώτη φορά μετά την αιφνιδιαστική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ανέδειξαν ένα διαιρεμένο 116ο Κογκρέσο, που υπόσχεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ θα είναι ταραχώδη: οι Δημοκρατικοί απέσπασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας. Το «κύμα αντι-Τραμπ» που είχε προαναγγελθεί, τελικά δεν υπήρξε.

Οι Δημοκρατικοί, νικητές στη Βουλή

Οι Δημοκρατικοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων επωφελούμενοι από την αγανάκτηση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και από την απήχηση της υπόσχεσής τους να προστατεύσουν την υγειονομική περίθαλψη.

Αναμένεται να πάρουν τουλάχιστον 27 έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς, από τις οποίες τέσσερις στην Πενσιλβάνια, αλλά και στη Φλόριντα, στο Κολοράντο, το Κάνσας, το Νιού Τζέρσι, τη Νέα Υόρκη ή τη Βιρτζίνια.

Οι εκλογές σηματοδοτήθηκαν από τον σημαντικό αριθμό γυναικών, νέων και υποψηφίων προερχόμενων από εθνικές και σεξουαλικές μειονότητες. Οι υποψήφιες των Δημοκρατικών Ιλχάν Όμαρ (Μινεσότα) και Ρασίντα Τλάιμπ (Μίσιγκαν) είναι οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο και η Σαρίς Ντέιβιντς (Κάνσας) η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα. Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες (Νέα Υόρκη), μέλος της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, έγινε στα 29 της η βενιαμίν του Κογκρέσου.

Ο πρώην παίκτης του αμερικάνικου φουτμπόλ Κόλιν Όλρεντ κέρδισε κοντά στο Ντάλας έναν απερχόμενο Ρεπουμπλικανό.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, η Νάνσι Πελόζι, υποσχέθηκε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στις εξουσίες στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί έδειξαν, σύμφωνα με την ίδια, πως έχουν «απαυδήσει με τις διαιρέσεις».

Η κάτω βουλή αποτελείται από 435 έδρες και ανανεώνεται πλήρως κάθε δύο χρόνια. Οι Δημοκρατικοί έπρεπε να κερδίσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς για να πάρουν την πλειοψηφία. Ο ανεξάρτητος ιστότοπος Cook Political Report προβλέπει πως θα κερδίσουν τουλάχιστον 30 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τη Γερουσία

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν την πλειοψηφία των 51 εδρών που είχαν, καθώς πήραν έδρες από τους Δημοκρατικούς.

Αυτοί οι τελευταίοι ήταν υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν δέκα έδρες σε Πολιτείες που τάσσονται υπέρ του Τραμπ. Αντιστάθηκαν στη Δυτική Βιρτζίνια και στο Νιού Τζέρσι. Όμως έχασαν την Πολιτεία-κλειδί της Ιντιάνα, το Μισούρι, και τη Βόρεια Ντακότα.

Οι Ρεπουμπλικανοί σημείωσαν μια πολύτιμη νίκη διατηρώντας την έδρα του Τεντ Κρουζ στο Τέξας, παρά τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για να υποστηριχθεί ο Δημοκρατικός Μπέτο Ο’Ρουρκ, σταρ της προεκλογικής εκστρατείας. Και στη Φλόριντα, ο πρώην κυβερνήτης Ρικ Σκοτ κέρδισε τον απερχόμενο Δημοκρατικό Μπιλ Νέλσον.

Η έδρα της Πολιτείας Μισισίπι, την οποία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα κριθεί σε επαναληπτικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς κανένας υποψήφιος δεν πέρασε το όριο του 50% των ψήφων.

Η αμερικανική Γερουσία έχει 100 έδρες. Οι ψηφοφόροι ανανεώνουν το ένα τρίτο της άνω βουλής κάθε έξι χρόνια, δηλαδή αυτή τη φορά 35 έδρες.

Κυβερνήτες

Οι Δημοκρατικοί έχασαν μία σημαντική μονομαχία στις 36 αναμετρήσεις για κυβερνήτες που διεξάγονταν στις χθεσινές εκλογές: τη μονομαχία ανάμεσα στον Δημοκρατικό Άντριου Γκίλαμ, τον πρώτο μαύρο υποψήφιο για τη θέση αυτή στη Φλόριντα, και τον Ρεπουμπλικανό Ρον ΝτιΣάντις, ένθερμο υποστηρικτή του προέδρου Τραμπ. Παρά τις κατηγορίες σε βάρος του για ρατσισμό, ο ΝτιΣάντις κέρδισε τελικά έπειτα από μια κούρσα στήθος με στήθος.

Η άλλη εκλογή κυβερνήτη που παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον και δεν έχει ακόμη κριθεί είναι η μάχη στην Τζόρτζια ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό Μπράιαν Κεμπ και τη Δημοκρατική Στέισι Έιμπραμς, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα κυβερνήτης μιας αμερικανικής Πολιτείας.

Στο Κολοράντο, οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος δηλωμένος γκέι αμερικανός κυβερνήτης. Και στο πολύ συντηρητικό Κάνσας, η Δημοκρατική Λόρα Κέλι έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το φαβορί που ήταν ο Κρις Κόμπατς.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024