Συμμετοχή του Ολυμπιακού σε εκδήλωση με θέμα τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό, πραγματοποιώντας μάλιστα εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από την εκπρόσωπο των Ερυθρόλευκων, Χριστίνα Τσιλιγκίρη.
Συμμετοχή του Ολυμπιακού σε εκδήλωση με θέμα τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό | in.gr

O Ολυμπιακός συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Η θέση της γυναίκας στον αθλητισμό», που πραγματοποιήθηκε σήμερα (07/11) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Η εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο τους εορτασμού των 115ων γενεθλίων του Κροατικού συλλόγου Hask Mladost. Οι δυο σύλλογοι έχουν αναπτύξει ισχυρές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη συνεργασία τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, ως μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πολυαθλητικών Συλλόγων (EMCA). Τον Ολυμπιακό εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του συλλόγου, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η οποία ήταν και μία από τις βασικές ομιλήτριες της εν λόγω εκδήλωσης.

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, παραθέτοντας μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Στο πρώτο μέρος της ομιλίας, έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά με τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απαγόρευση συμμετοχής των γυναικών στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και στην εξέλιξη που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια των δεύτερων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με την πρώτη συμμετοχή στο υπέρτατο αθλητικό γεγονός.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των γυναικείων αθλητικών τμημάτων του Ολυμπιακού, με ιδιαίτερη μνεία σε δύο από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, το πόλο και βόλεϊ γυναικών, αριθμώντας τις πολλαπλές επιτυχίες τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τελευταίο μέρος της ομιλίας αφορούσε τη θέση της γυναίκας στην αθλητική διακυβέρνηση και σε αυτό έγινε εκτενέστατη αναφορά στο θέμα της ισότητας και της διαφορετικότητας.

Με αφορμή την έλλειψη γυναικείας παρουσίας σε υψηλές θέσεις εθνικών και διεθνών αθλητικών φορέων, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανάληψης της αθλητικής διοίκησης από άτομα όχι με βάση το φύλο τους, αλλά το εκπαιδευτικό επίπεδό τους, την εργασιακή εμπειρία τους, τα ιδιαίτερα ταλέντα και τις δεξιότητες τους. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Από την προσωπική μου εμπειρία, ειδικά στο ποδόσφαιρο και σε άλλα ανδροκρατούμενα αθλήματα υπάρχει μία αίσθηση ότι ο άντρας ξέρει αυτό το άθλημα.

Αλλά όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι κανείς δεν γεννήθηκε με την γνώση. Τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για όλες αυτές τις θέσεις είναι η μόρφωση, η εμπειρία, το φυσικό ταλέντο και οι προσωπικές ικανότητες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Ωστόσο, αν και τα τελευταία χρόνια, γίνεται μία προσπάθεια βελτίωσης στην συμμετοχή των γυναικών στην διακυβέρνηση στον αθλητισμό και ακόμη και αν έχουμε πραγματικά παραδείγματα ότι η συμβολή των γυναικών στην καλή διακυβέρνηση στον αθλητισμό είναι μεγάλη, η γυναικά καλείται να αποδείξει στον επαγγελματικό της κύκλο, σε συναδέλφους, υφιστάμενους και προϊστάμενους, ότι αξίζει, ότι πήρε δίκαια την θέση, ότι μπορεί να υλοποιήσει κάθε πρότζεκτ.

Σκεφτόμουν, λοιπόν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γυναικών σε σχέση με τους άντρες. Δεν πιστεύω ότι η γυναικά υπερτερεί του άντρα, ούτε ότι ο άντρας υπερτερεί της γυναίκας. Δεν υπερτερεί κανένας κάποιου άλλου βάσει του φύλου του. Υπερτερεί μόνο χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνει κάθε άνθρωπο μοναδικό».

Δείτε επίσης