
Μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη
Οι γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι, δηλαδή ξυπνάνε νωρίς και λειτουργούν καλύτερα στην αρχή παρά στο τέλος της μέρας, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, που παρουσιάσθηκε σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Ρεμπέκα Ρίτσμοντ της οργάνωσης Cancer Research UK και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 400.000 γυναίκες, από τις οποίες πολλές είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τις γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι (γνωστοί και ως «κορυδαλλοί») ο κίνδυνος του εν λόγω καρκίνου είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με όσες είναι βραδινοί τύποι (γνωστοί και ως «κουκουβάγιες»).
Ακόμη, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται περισσότερες ώρες από τις συνιστώμενες επτά έως οκτώ, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Για κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου πάνω από τις οκτώ, ο κίνδυνος αυξάνει κατά 20% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, η αϋπνία δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η διάρκεια του ύπνου ή οι συνήθειες μιας γυναίκας (πρωινός ή βραδινός τύπος) σχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα. Είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι οι νυχτερινές βάρδιες εργασίας σχετίζονται με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία.
- Αυτοκίνητο έπεσε στην παρέλαση του Pride του Βερολίνου – Τουλάχιστον ένας νεκρός και «αρκετοί τραυματίες»
- Το Ιράν δημοσίευσε τις λίστες των ζημιών που έχει προκαλέσει στον αμερικανικό στρατό στη Μέση Ανατολή
- Συγκλονίζει ο οδηγός μηχανής που καταπλακώθηκε από τη σκαλωσιά στον Πειραιά – «Άρχισα να φωνάζω βοήθεια»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 26 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης 78χρονου που είχε πέσει σε γκρεμό



