Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η οικονομία παραπαίει, η χώρα σε κίνδυνο, η κυβέρνηση σε λήθαργο

Η οικονομία παραπαίει, η χώρα σε κίνδυνο, η κυβέρνηση σε λήθαργο

Η καθημερινότητα είναι εφιαλτική και αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην έρευνα του ΙΟΒΕ

Το μοναδικό στοίχημα που έπαιξε η κυβέρνηση, το αφήγημα επιτυχίας της οικονομίας, χάθηκε. Οσο κι αν από τις 20 Αυγούστου το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου επιχειρεί να μας πείσει πως όλα βαίνουν καλώς, η πραγματικότητα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης. Μια οικονομία απαξιωμένη, αναξιόπιστη στις διεθνείς αγορές, με σκάνδαλα που «σκάνε» καθημερινά και για τα οποία κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της ελλιπούς εποπτείας.

Μια οικονομία που «σέρνεται», με ρυθμούς ανάπτυξης ισχνούς, χωρίς ίχνος επενδυτικής δραστηριότητας, με τους ξένους να φοβούνται να έρθουν στην Ελλάδα αν και βλέπουν ευκαιρίες. Μια χώρα που αν και εκτός μνημονίου ζει σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας, και το κυριότερο βαθιάς κρίσης.

Η καθημερινότητα είναι εφιαλτική και αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

Το 62% τω ερωτηθέντων δήλωσε ότι μόλις τα βγάζει πέρα οικονομικά και μετά δυσκολίας.

Το 82% απάντησε ότι το ερχόμενο 12μηνο δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να κάνει αποταμίευση, ενώ μόλις το 14% επί του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε θετικά.

Το 95,5% των καταναλωτών θεωρεί αδύνατη την αγορά νέου Ι.Χ τον ερχόμενο χρόνο.

Μόλις το 1,9% των νοικοκυριών σκοπεύει να αγοράσει η να κατασκευάσει κατοικία, ενώ μόνο το 10,9% φιλοδοξεί να κάνει ανακαίνιση του σπιτιού του.

Το 45% των νοικοκυριών αναμένει νέα επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το ερχόμενο 12μηνο.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών, συνθήκες που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ύλη, το κλίμα αισιοδοξίας που θα δώσει ώθηση.

Οι οφειλές των πολιτών προς το κράτος αυξάνονται με ρυθμούς εντυπωσιακούς. Πάνω από 102 δις ευρώ και κάθε μήνα προστίθενται κατά μέσο όρο οφειλές άνω του μισού δις ευρώ.

Εκατομμύρια κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη ακόμη και λίγων ευρώ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μοιάζουν με βρόχο στο λαιμό των ελληνικών νοικοκυριών. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς τουλάχιστον 30 χιλιάδων ακινήτων, ένα πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί σε απρόβλεπτη βόμβα.

Η αγορά παραπαίει

Κι ενώ το… success story στην καθημερινότητα επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην αγορά. Η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις είναι εμφανής καθώς η πρόσβαση στις αγορές είναι αδύνατη. Το ελληνικό χρηματιστήριο παραπαίει χάνοντας καθημερινά εκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του. Η Λ. Αθηνών έχει γίνει παιχνιδάκι στα χέρια των «σορτάκηδων» που αγοράζουν και πουλάνε μετοχές κορυφαίων εταιρειών κερδίζοντας λεφτά στις πλάτες των μικρομετόχων.

Το σκάνδαλο της Folli Follie, η υπόθεση με τη «χρυσή βίζα» και το κόλπο με τα κινεζικά ακίνητα πλήγωσε την αξιοπιστία της χώρας την ίδια στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από επενδυτές. Και με την Ελλάδα να χάνει θέσεις στην ανταγωνιστικότητα και να αδυνατεί να γίνει μια κανονική χώρα.

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της καταστροφής, σπεύδει τώρα να ανοίξει το δρόμο για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, μια επένδυση που πολέμησε όσο τίποτε άλλο και που τώρα την χρησιμοποιεί για μικροκομματικά οφέλη και για να αλλάξει το κλίμα.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επιλέγει να παίξει τα δύο τελευταία χαρτιά που του απέμειναν. Το «δόγμα Τσοβόλα» και το «δόγμα» Πολάκη» στο δρόμο προς τις κάλπες και ως αντίβαρο στην παντελή αποτυχία της κυβέρνησης να φέρει την κανονικότητα στην οικονομία.

Παροχές με κάθε τρόπο που «ξηλώνουν» το μαξιλάρι ασφαλείας και ταυτόχρονα δίκες παντού, σκάνδαλα και σκανδαλολογία. Από τη μια το χάος που στήθηκε χάρη στα τραγικά λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως χάρη στην εμμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ζητά καθαρή έξοδο όταν η χώρα δεν μπορεί ακόμη να σταθεί στα πόδια της.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη αν η Ελλάδα δεν αλλάξει άμεσα ρότα. Αλλωστε, τα σήματα από τις παγκόσμιες αγορές είναι πλέον ξεκάθαρα. Πέντε τρις δολάρια χάθηκαν σε ένα μήνα, δείγμα ότι έρχεται μια νέα, βαθιά κρίση που θα τσακίσει όσες χώρες είναι απροστάτευτες, όπως η Ελλάδα.
Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι σοβαρές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο όπου το ενεργειακό παιχνίδι μπορεί να γίνει η αφορμή για μεγάλες ανακατατάξεις. Με ευκαιρίες αλλά και με σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.
Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά όλα δείχνουν ότι επιλέγει το δρόμο του αδιεξόδου. Ένα αδιέξοδο που θα βρει μπροστά της και η επόμενη κυβέρνηση καθιστώντας ακόμη περισσότερο δύσκολη την επιστροφή στην κανονικότητα.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024