Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εικόνα χάους σε πολιτική και οικονομία - Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη ζημιά

Εικόνα χάους σε πολιτική και οικονομία – Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη ζημιά

Η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, με προβλήματα και λάθη που προκαλούν τεράστια ζημιά για το μέλλον. Και που η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για την «καμένη γη» που θα αφήσει σε όλα τα επίπεδα, επιλέγοντας μόνο την καθημερινή επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν, χωρίς να δίνουν ένα όραμα για το μέλλον

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπάθεια να δείξει ότι έχει το βλέμμα μπροστά μέσω της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μια σειρά από γεγονότα αναδεικνύουν το σκηνικό «μπαχαλοποίησης» και της οικονομικής και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το σύνθημα για «φυγή προς τα εμπρός» όλα τα στοιχεία και οι κινήσεις που γίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση.

Στο μέτωπο της οικονομίας για τρίτο συνεχή μήνα επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα, στοιχείο που θα έπρεπε να προκαλεί συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μια χώρα που έχει βγει από τα μνημόνια κι ευελπιστεί να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι σε μια κατάσταση, αν όχι ύφεσης, τουλάχιστον στασιμότητας και προβληματισμού.

Ποια ανάκαμψη;

Είναι φανερό ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει ότι κεφαλαιοποιεί τα θετικά μηνύματα που έφερε το τέλος του προγράμματος προσαρμογής. Δείχνει ότι δεν έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνης διεθνώς και γι’ αυτό οι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα.

Όμως, το σκάνδαλο της Jumbo, με τον αντιπρόεδρο που πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους σπάζοντας τα capital controls, έρχεται να προκαλέσει νέο σοκ. Ερχεται αμέσως μετά τη βόμβα που έσκασε με τη Folli Follie και αναδεικνύει τα διαχρονικά προβλήματα ελέγχων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Διότι είναι αδιανόητο για μεγάλο χρονικό διάστημα μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή χωρίς κανείς να έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Δείχνει μια εικόνα χάους που προστίθεται στις καταγγελίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια ξένων funds με τις ελληνικές μετοχές. Μια εικόνα που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με χώρα η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει κάνει άλματα προόδου, μας ακούνε όλοι και μας εμπιστεύονται και όπως έχει πει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης «θα τρίβουμε τα μάτια μας με τις επενδύσεις που θα έρθουν».

Αυτό που πλέον όλοι φοβούνται είναι ότι μια διεθνής κρίση, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία, θα έχει πρώτο «θύμα» την Ελλάδα η οποία παραμένει απροστάτευτη σε αναταράξεις.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση δείχνει εκτός ελέγχου. Επειτα από δύο χρόνια συζητήσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις άτολμες που δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Και που το μόνο που δείχνουν είναι μια ιδεοληπτική αντίληψη της διαδικασίας και μια προσπάθεια να αναζητηθεί συναίνεση ταυτόχρονα με ρήξη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κι ενώ η φαρσοκωμωδία με την επί έξι μήνες διαδικασία εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκαλεί ήδη αντιδράσεις, η κυβέρνηση δεν τόλμησε να μπει στην ουσία της αναθεώρησης με τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους ή με την κατάργηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ανοίγει μια συζήτηση προκειμένου να καλυφθούν όλα τα προηγούμενα θέματα που προκάλεσαν σοβαρά πλήγματα. Από την σύγκρουση Καμμένου – Κοτζιά, τις σοβαρές καταγγελίες για χρηματισμό από τον Σόρος, μέχρι τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, όπως αυτές διαφάνηκαν και με τον καυγά που έστησαν Ολγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα.

«Χειροπέδες»

Στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν στο άμεσο διάστημα να στήσουν νέες υποθέσεις τύπου… Παπαντωνίου καθώς εκτιμούν ότι η συζήτηση για το Σύνταγμα σε συνδυασμό με την αρνητική (για το παλαιό πολιτικό σύστημα) δημοσιότητα λόγω σκανδάλων που θα βγουν, φέρνει κέρδη στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, όλη αυτή η κατάσταση που κυριαρχεί και παράλληλα η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε κλίμα πόλωσης δεν κάνει καλό για τη χώρα. Αντιθέτως την φέρνει πίσω και την κάνει ακόμη πιο ευάλωτη σε πιθανές διεθνείς αναταράξεις.

Κανείς τέλος δεν μπορεί να παραβλέπει και την καθημερινότητα. Από τις εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις λογαριασμών που ακολουθούν, την αδυναμία αποπληρωμής των φόρων, την κοροϊδία με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μέχρι τα καθημερινά σκηνικά βίας, τις επιθέσεις σε λεωφορεία, το μπάχαλο στα πανεπιστήμια και τον πόλεμο της νύχτας που είναι ανεξέλεγκτος και που η Αστυνομία δηλώνει… απούσα.

Η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, με προβλήματα και λάθη που προκαλούν τεράστια ζημιά για το μέλλον. Και που η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για την «καμένη γη» που θα αφήσει σε όλα τα επίπεδα, επιλέγοντας μόνο την καθημερινή επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν, χωρίς να δίνουν ένα όραμα για το μέλλον.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024