Το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γαλλίας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 8,5% κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, με τον όγκο εμπορίου να διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ ενώ οι γαλλικές επενδύσεις φθάνουν σήμερα στην Ελλάδα τα 2,6 δισ. ευρώ.

Αυτά αναφέρθηκαν στην ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν χθες το απόγευμα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Saint-Paul».

Στην ελληνογαλλική συμμαχία στον τομέα της οικονομίας, τα περιθώρια ανάπτυξης και το διμερές εμπόριο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Κορκίδης, επισημαίνοντας:

« …Είναι γεγονός πως, στη διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης, η Γαλλία έχει στηρίξει συστηματικά την Ελλάδα σε κάθε σημαντική σύνοδο των ευρωπαϊκών οργάνων. Έχει σταθεί σύμμαχος, συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια της χώρας μας να βρει ξανά το δρόμο της και να ανακτήσει τη θέση της, ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Η υποστήριξη αυτή, θεωρώ ότι, πηγάζει κυρίως από ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών, ως προς το ρόλο και το σκοπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγάζει από την κοινή πίστη σε μία Ευρώπη, που προωθεί την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ασφάλεια, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γαλλίας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 8,5% κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, με τον όγκο εμπορίου να διαμορφώνεται σε 1,6 δις ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο 2018 σημείωσαν σημαντική αύξηση  της τάξης του 22,2% , σε σχέση με τη  αντίστοιχη περίοδο του 2017, φθάνοντας τα 486 εκατ. ευρώ, από 398 εκατ. ευρώ το 2017. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία κατά το υπό εξέταση διάστημα κινήθηκαν και αυτές ανοδικά κατά 3,5% και ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας (-644 εκατ. ευρώ). Το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές βελτιώθηκε σημαντικά και ανήλθε σε 43% (από 36,4% το α΄ εξάμηνο του 2017).

Το σημαντικότερο όμως είναι πως, περισσότερες από 120 γαλλικές επιχειρήσεις παρέμειναν «πιστές» στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έμειναν εδώ, συνέχισαν να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία, συνέχισαν να στηρίζουν την απασχόληση προσφέροντας εισόδημα σε 30.000 εργαζόμενους. Συνέχισαν, με τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία τους, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά. Οι γαλλικές επενδύσεις  φθάνουν σήμερα στην Ελλάδα τα 2,6 δισ. ευρώ.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα περιθώρια διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς όπως στην ενέργεια, στη γεωργία και τα τρόφιμα, στις μεταφορές και στα logistics, στο περιβάλλον και στον τουρισμό. Επίσης, μία νέα σημαντική σελίδα προστέθηκε στις ελληνογαλλικές σχέσεις με την επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο 2013. Η επίσκεψη αυτή προσέφερε την ευκαιρία για να τεθούν οι διμερείς σχέσεις πάνω σε συγκεκριμένες στρατηγικές και επιχειρησιακές κατευθύνσεις, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα συνεργασιών, όπως είναι οι επενδύσεις και το εμπόριο, ο πολιτισμός και οι μορφωτικές σχέσεις, ο στρατιωτικός τομέας, ο τουρισμός και η δημόσια διοίκηση.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να υποστηρίξω κι εγώ την άποψη της γαλλικής αντιπροσωπείας, πως οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα επωφεληθούν ευρύτερα από την επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις, είναι για μια ακόμη φορά σύμμαχοι και συνοδοιπόροι ! ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο