Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπουδαίες οι προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα

Σπουδαίες οι προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα

Με αιχμή του δόρατος τις μαρίνες

Στις σπουδαίες προοπτικές που έχει ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τις μαρίνες, αναφέρθηκαν αρκετοί από τους ξένους ομιλητές που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών, το οποίο διοργανώθηκε πρώτη φορά στην Αθήνα από το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA) και την Ένωση Μαρινών Ελλάδας.

Όπως τονίστηκε αρκετές φορές στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «εάν η Ελλάδα αποφασίσει να “παντρευτεί” το θαλάσσιο τουρισμό, δεν χρειάζεται κανείς να πάει κάπου αλλού».

Στις ανάγκες προσαρμογής στα νέα δεδομένα άλλωστε, ώστε να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις στις μαρίνες και στα τουριστικά σκάφη, αναφέρθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ενώ ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής, Γιάννης Πλακιωτάκης, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις στις μαρίνες αλλά και στα σκάφη αναψυχής.

Στη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε και η σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζουν οι τουριστικοί λιμένες στην οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ αναλύθηκε και η πορεία του κλάδου ανά περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Μεσόγειο να είναι στην κορυφή της ζήτησης και τη Νοτιοανατολική Ασία να αυξάνει τη δυναμική της.

Ακόμα, παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις για την ενεργειακή απόδοση μαρινών και τουριστικών σκαφών, με την ηλεκτρική ενέργεια να έχει -όπως ειπώθηκε- τα πρωτεία, ενώ επισημάνθηκε ότι η επόμενη ημέρα για τα σκάφη αναψυχής και τις μαρίνες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία διαμοιρασμού.

Οι εργασίες

Στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και του θαλάσσιου τουρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, CMM, Σταύρος Κατσικάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαρινών.

Για κάθε 1 ευρώ που αποδίδουν τα σκάφη στις μαρίνες, επιπλέον 5 ευρώ δαπανών κατευθύνονται σε υποστηρικτικές δραστηριότητες, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσικάδης. Παράλληλα, σημείωσε ότι για κάθε 100 σκάφη δημιουργούνται 4 θέσεις εργασίας στη μαρίνα και 40 θέσεις σε άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τον κλάδο, που δεν θα εμποδίζει την αναβάθμιση των μαρινών.

Τα μεγέθη της παγκόσμιας βιομηχανίας μαρινών παρουσίασε ο πρόεδρος της ICOMIA, κ. Andrea Razeto. Το ICOMIA Marinas Group διαθέτει στους κόλπους του 100.000 εταιρείες με 1 εκατ. εργαζομένους, τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, ακόμα, ότι στόχος της ICOMIA «είναι να προσθέσει γνώσεις στις επιχειρήσεις, ώστε να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να δημιουργήσουν συνέργειες, ενώ παράλληλα θα καταβάλει προσπάθειες για να να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις».

Στις δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας μαρινών στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Martinho Fortunato CMM, πρόεδρος του ICOMIA Marinas Group. «Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό αγκυροβολίων, περίπου 60. Επίσης, η παραγωγή νέων σκαφών, κυρίως μικρών, ανέκαμψε κατά 11% στη χώρα το 2017» σημείωσε μιλώντας για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες στην Ευρώπη, ο κ. Fortunato υπογράμμισε ότι αντιπροσωπεύουν το 33% της θαλάσσιας οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ναυτικό Επιμελητήριο

Να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την πλήρη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα ζήτησε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πατέρας. Ως παράδειγμα ανέφερε τα σκάφη αναψυχής μήκους 30 – 40 μέτρων, τομέας ο οποίος -όπως είπε- παρουσιάζει μια σταθερότητα αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα έπειτα από πολλά χρόνια. «Το ΝΕΕ προσβλέπει στη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των μαρινών» ανέφερε ο κ. Πατέρας. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της προσέλκυσης σκαφών και ανάπτυξης των μαρινών, δήλωσε ότι ένα μέσο σκάφος έχει δαπάνες 320.000 ευρώ ετησίως και τα περισσότερα από αυτά παραμένουν στην Ελλάδα.

Ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ευρώπη

Η Μεσόγειος είναι μια από τις δημοφιλέστερες περιοχές για θαλάσσιο τουρισμό, σύμφωνα με τον Oscar Siches, CMM, εμπειρογνώμονα μαρινών, πρώην ιδρυτή και διευθυντή του Global Marina Institute της Ισπανίας. Ο κ. Siches επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου ότι στη Σκανδιναβία και την Ολλανδία είναι φιλικό το περιβάλλον για την ανάπτυξη των μαρινών. Για τη Γαλλία και την Ιταλία, σημείωσε ότι καταγράφεται μια αυξανόμενη πίεση από το κράτος προς τις εταιρείες εκμετάλλευσης μαρινών. Για παράδειγμα, τόνισε ότι στην Αντίμπ, στη Γαλλία, έγινε διαγωνισμός για τη μαρίνα, πήγαν 10 εταιρείες, ξόδεψαν χρήματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Και ενώ στην Ισπανία, στη Μεσόγειο, υπογράμμισε ο κ. Oscar Siches, υπήρξε πισωγύρισμα, στην Ελλάδα η κατάσταση θυμίζει κινούμενη άμμο. «Μια πανέμορφη “μεσήλικη”, που έχει πάρει “διαζύγιο” μια-δυο φορές, αλλά θέλει να “ξαναπαντρευτεί” το χώρο του yachting. Ξοδεύει πάρα πολλά για νέο “νυφικό”, αλλά στην “πόρτα της εκκλησίας” κάνει πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στην Πορτογαλία, αφού ο κ. Siches χαρακτήρισε τους Πορτογάλους βασιλιάδες της γραφειοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Sergey Moiseev, πρόεδρος του Russian Yachting Association, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικός για τους Ρώσους ο θαλάσσιος τουρισμός. Η Ρωσία, ανέφερε, κάνει προσπάθειες να προαγάγει όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με τα σκάφη αναψυχής και ζήτησε τη βοήθεια της ICOMIA, προκειμένου να προχωρήσουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα που εκκρεμούν στη χώρα του.

Πολύ κοντά στη Μεσόγειο είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία φιλοδοξούν να αναπτύξουν τη δική τους ριβιέρα για super yachts. Η Fabiana Maccarini, Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης, P&O Marinas και μέλος της PIANC Recreational Navigation Commission, σημείωσε ότι η χώρα μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ Μεσογείου και Άπω Ανατολής. Τα ΗΑΕ γίνονται σημείο transit για τα super yacht -είπε- και συμπλήρωσε ότι διαθέτουν 35 μαρίνες και περίπου 6.000 σημεία πρόσδεσης.

Τέλος, ο Mustafa Kemal Saatcioglu, Σύμβουλος της Marina Solutions International Τουρκίας, επισήμανε ότι η Μεσόγειος είναι ο καλύτερος προορισμός για yacht στον κόσμο και προσέθεσε ότι το 43% των μαρινών του κόσμου βρίσκεται στην Ευρώπη. Στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά τόνισε ότι πολλοί τουρίστες επανέρχονται στην περιοχή για θαλάσσιο τουρισμό και ότι οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν νέες υποδομές. Θεωρεί επίσης αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη του κλάδου την πολιτική σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε, τέλος, ότι η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει μεγάλη δυναμική και δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα επηρεαστεί από ενδεχόμενη κρίση στον κλάδο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024