Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξε ο δρόμος για τα αναδρομικά - Νέες αποφάσεις δικαιώνουν τους συνταξιούχους

Άνοιξε ο δρόμος για τα αναδρομικά – Νέες αποφάσεις δικαιώνουν τους συνταξιούχους

Καθημερινά «φουσκώνει» το κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο για την επιστροφή των κομμένων δώρων και των παρακρατήσεων

Άνοιξε ο δρόμος για να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά τους για την επιστροφή των κομμένων δώρων και των παρακρατήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Καθημερινά «φουσκώνει» το κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο για την επιστροφή των κομμένων δώρων και των παρακρατήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις και να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στις διευθύνσεις πληρωμών του φορέα.

Μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δικαίωσε συνταξιούχο με 11.185 ευρώ, ακολουθούν αποφάσεις για αναδρομικά και από τα δικαστήρια των Αθηνών, και μάλιστα οι συνταξιούχοι δικαιώνονται.

Οι δύο νέες αποφάσεις

Ήδη εκδόθηκαν άλλες δύο νέες αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους (9117/2018 και 10601/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας).

Όπως τονίζει η ΕΝΥΠΕΚ, τα κατώτερα δικαστήρια της χώρας μας συμμορφώνονται, κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθμ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθμ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Κατά την ΕΝΥΠΕΚ, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και να αποφασίσει την ολοσχερή ή κατά τμήματα καταβολή των αναδρομικών και την εφεξής κατ’ έτος καταβολή τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, τα ΝΕΑ, το βάρος για την τύχη της διεκδίκησης των οικονομικών απαιτήσεων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων καλούνται να σηκώσουν για άλλη μία φορά οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς η δική τους απόφαση θα αποτελέσει πυξίδα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επιστροφή ή μη των ήδη κομμένων δώρων σε υπαλλήλους του Δημοσίου και σε συνταξιούχους.

Ποιοι συνταξιούχοι έχουν υποστεί περικοπές

Οι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων που υπέστησαν τις περικοπές είναι:

  • Συνταξιούχοι που είχαν σύνταξη το 2012 μετά και τις παρακρατήσεις πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μείωση 12% στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξής τους.
  • Συνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, μετά και τις προηγούμενες περικοπές, πάνω από 1.000 ευρώ και υπέστησαν το «ψαλίδι» από 5% έως 20%.
  • Συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική και υπέστησαν μείωση με τον νόμο 4051 του 2012 από 10% (για συντάξεις έως 250 ευρώ) έως και 20% (για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω).
  • Συνταξιούχοι άνω των 60 ετών που δικαιούνταν από την κύρια σύνταξή τους επιδόματα (άδειας, Χριστουγέννων και Πάσχα) της τάξης των 800 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι που ελάμβαναν πλήρες δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στην επικουρική τους.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024