Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απειλή για τη Μεσόγειο η κλιματική αλλαγή

Απειλή για τη Μεσόγειο η κλιματική αλλαγή

Ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τις τελευταίες βδομάδες τις χώρες της Μεσογείου, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις καταιγίδες αυτές πιο ακραίες

Ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τις τελευταίες βδομάδες τις χώρες της Μεσογείου, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις καταιγίδες αυτές πιο ακραίες.

Όπως αναφέρει μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας για το Κλίμα (PIK)στο Πότσνταμ, Πέτερ Χόφμαν, «η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έχει αλλάξει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», μιλώντας στην Der Spiegel. «Στη Μεσόγειο, έχουμε νέα ρεκόρ φέτος. Άλλαξε η δυναμική του καιρού» συμπληρώνει.

«Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συχνότητα αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται, αλλά είναι πιθανό ότι η ένταση τους θα αυξηθεί».

Μάλιστα, η έντονη βροχόπτωση γίνεται πιο ακραία και ο κίνδυνος για πλημμύρες αυξάνεται, ενώ σημειώνεται ότι περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μεσόγειο.

Ήδη στα μέσα Οκτώβρη, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις υπερχείλισαν ρέματα και ποτάμια στην περιοχή γύρω από την πόλη Καρκασόν στη Νότια Γαλλία. Σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα επτά μέτρα. Μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε βροχή που συνήθως πέφτει σε μισό χρόνο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμούν τη ζημία στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τι αντιμετώπισαν οι μεσογειακές χώρες

Στην Ισπανία επλήγη Ιδιαίτερα η Μαγιόρκα το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου, 233 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες. Από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Άλλες περιοχές της περιοχής της Μεσογείου βίωσαν επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στην Τυνησία, από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισε η περιοχή γύρω από την τουριστική πόλη της Ναμπούλ. Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

Στην Ιορδανία, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

Όπως εξηγεί ο ο ερευνητής του κλίματος Πετερ Χόφμαν, το γεγονός ότι βρέχει λίγο περισσότερο στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο δεν είναι ασυνήθιστο. Η κλιματική αλλαγή ωστόσο, αυξάνει τη διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας μεταξύ νερού και αέρα: η ένταση των βροχών αυξάνεται.

Σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι έγραψαν στο περιοδικό «Nature Communications», η Μεσόγειος απειλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, η Έφεσος, αλλά και τα ερείπια της Καρχηδόνας στην Τυνησία.

Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς απειλούνται με εξαφάνιση. Και οι συνέπειες πιθανώς δεν περιορίζονται στη Μεσόγειο. «Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο έχει επίσης ισχυρό αντίκτυπο στις βροχοπτώσεις ακόμη και στη Γερμανία», λέει ο Χόφμαν.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024