Ο λάτρης και ερευνητής του χάρτη, Kerim Bayer, έχει αντλήσει από τη συλλογή του 1.366 χάρτες για να δημιουργήσει ένα βιβλίο γραφικού σχεδιασμού που περιέχει 5.180 μικρογραφίες από χάρτες.

Ο Bayer έκανε το βιβλίο του Τμήματος Χάρτη για την Μπιενάλε Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης 2018. Με την αποδόμηση των μεγάλων χαρτών, ελπίζει ότι οι σχεδιαστές θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το βιβλίο ως αφηρημένο πόρο σχεδιασμού.

Το βιβλίο περιέχει 5.180 μικρογραφίες,μετά από τυχαία περικοπή, χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο λογισμικό, από 1.366 χάρτες από το αρχείο του Bayer. Η συλλογή του επικεντρώνεται κυρίως στους επιστημονικούς, μεταφορικούς και χωροταξικούς χάρτες του 19ου και του 20ου αιώνα.

Η αποδόμηση των χαρτών αφαιρεί τον αρχικό τους σκοπό και υπογραμμίζει τα γραφικά και σχεδιαστικά στοιχεία των χαρτών, τα οποία συνήθως θεωρούνται ως πληροφοριακός πόρος.

«Αν και παρουσιάζεται σε ένα βιβλίο με μέγεθος άτλαντα, δεν περιέχει χάρτες χωρών αλλά γραφικούς χάρτες, που χρησιμοποιούμε για να μεταφράσουμε και να παράγουμε χωρικές πληροφορίες: γραμμές, κουκίδες, χρώματα, σύμβολα, εικονογραφήσεις, σκίαση, κείμενο, ένθετα, θρύλους, πλέγματα και περιγράμματα » λέει ο Bayer στην εισαγωγή του βιβλίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο